Endometriom og infertilitet

Spørsmål

Hei igjen! Takk for raskt svar i julen. Jeg ser at jeg var litt upresis sist, og klarte å inkludere en feil - min laparoskopi, der de ikke fant noe endometriose, var i april i år, ikke i fjor. Endometriomet viste seg på ultralyd i august, etter behandling med Synarela og Gonal-F. Det er nok et endometriom, det var gammelt blod i det, og det er der fremdeles, over fire måneder senere. Som nevnt, trekker en av legene som har undersøkt meg, resultatet av laparoskopien i tvil - hun mener at jeg sikkert også har noe endometriose i bukhulen e.l. også, siden endometriose ifølge henne sjelden er begrenset til et sted. Hun sier også at det er litt trangt rundt livmoren min og lurer på om det kan være noen sammenvoksninger der. Jeg kan legge til at jeg aldri har hatt sterke menstruasjonssmerter - mer alminnelig ubehag enn noe som gjør direkte vondt. Jeg har iblant hatt smerter under samleie, men mest når jeg har hatt sex uten å ha helt lyst nok og uten at kroppen har vært helt klar, og frem til nå har jeg tenkt at det har skjedd fordi jeg har spent kroppen i disse situasjonene. Jeg vet at kirurgi ikke er anbefalt med mindre det er snakk om store endometriomer, men nå er jeg bekymret for at det har vært vev på andre steder som ikke har kommet frem under laparoskopien, av den typen som gjør graviditet vanskelig og som de pleier å fjerne hvis de finner det; jeg har til og med lurt på om jeg burde be om en laparoskopi til. Naturligvis er jeg også bekymret for eggkvaliteten, siden endometriomer skal kunne påvirke denne, og fordi jeg har lest at pasienter med endometriose oppfordres til å få barn tidlig. Men jeg har sett på operasjonsnotatet fra april og de virker å ha gått gjennom alt systematisk og grundig. Og hvis jeg forstår deg riktig, er det altså fullt mulig å få små endometrioseforandringer i voksen alder, og å få dem bare på eggstokken? Har du vært borti dette før? Vil du si at dette er mer sannsynlig enn at kirurgen gjorde noe feil?

Kvinne 39
Svar

  

Det er helt nødvendig med presise opplysninger for vurdering når man ikke kan samtale direkte, men jeg kan ikke se at evt endometriose og adheranser (som ikke er diagnostisert) har noen som helst betydning for den videre behandling. Legen ved Rikshospitalet som har utført ultralyd i august 2019 mener at det kan være endometriom.


La oss se på det som har skjedd i 2019.

Jeg kopierer:

Vi har hatt to mislykkede IVF-forsøk og er i gang med det tredje. Jeg hadde en laparoskopi ved Ullevål (april i fjor 2019), og fikk en beroligende beskjed om at det ikke var funnet endometriose. 

Ultralyd i slutten av mai viste ingenting unormalt. Men da jeg kom til Rikshospitalet i august for uttak oppdaget de et endometriom på venstre eggstokk (litt over 2 cm).

1. April Laparoskopi Ullevål: negativ, endometriose ikke påvist

2. Ultralyd mai: negativ

3. Sommeren (?) behandling med Synarela og Gonal-F

4. Hatt to IVF-forsøk  (utført i løpet av sommeren?)

5. Ultralyd august 2019 (Rikshospitalet ved egguthenting) :  mulig endometriom 2 cm

6. Desember i gang med 3. IVF forsøk

1.

Du hadde laparoskopi på landets ledende avdeling for endometriose og du kan være ganske sikker på at de har et skarpt øye for endometrioseforandringer og ville ha tatt vevsprøve ved minst mistanke. Det skal tilføyes at laparoskopi ikke er noen god metode for å vurdere cyster, en cyste som ligger inne i eggstokken, vil ikke kunne ses tydelig. Det er ultralyd som brukes for diagnose av cyster, her får man godt bilde av typen av cyste.

2.

Ultralydfunnet i mai stemmer helt overens med at det ikke ble sett endometriom ved laparoskopien en måned tidligere

3 og 4.

Du får hormonstimulasjon i forb. med IVF. Jeg har sett eksempler på at det høye østrogennivå man får når mange egg modnes kan stimulere vekst av endometriose. Det kan også oppstå blødning i en eggstokk (hematom) i forbindelse med uthenting av egg som kan se ut som endometriom.

5.

Det påvises mulig endometriom på 2 cm. Det er vel nok så opplagt at denne forandring i eggstokken har oppstått senere enn mai 2019 hvor ultralyd var negativ. En norsk studie har vist at forekomst av endometriom ikke skader de omliggende eggene. 


Dine spørsmål:

· Og hvis jeg forstår deg riktig, er det altså fullt mulig å få små endometrioseforandringer i voksen alder, og å få dem bare på eggstokken? Svar: Ja, alt er mulig når det dreier seg om endometriose

· Har du vært borti dette før? Svar: Ja

· Vil du si at dette er mer sannsynlig enn at kirurgen gjorde noe feil? Svar: du spør om gynekologene har gjort en feil vurdering ved laparoskopien, og til det svarer jeg at det ikke er grunn til å tvile på deres vurdering


Angående min egen kompetansen innen endometriose, så er jeg nok den norske gynekologen som har lengst erfaring med endometriose (fra ca 1980) og jeg har medisinsk doktorgrad på endometriose. Jeg er ambassadør for verdensforeningen for endometriose. (Ikke akkurat for å skryte, men for å dokumentere at jeg har lang erfaring og kunnskaper om endometriose)

Det var etter min mening tvilsom grunn til første laparoskopi, i og med at du uansett skulle ha IVF, og det er enda mindre grunn til at undersøkelsen skal gjentas. Man ville aldri operere et endometriom på 2 cm (det måtte være minst 5 cm), det ville gjøre mer skade (fjerne egg) enn gavn.

Jeg håper at du kan slå deg til ro med denne tilleggsvurdering. Lykke til videre. Nettopp med hensyn til endometriose og infertilitet har jeg sett mange positive overraskelser.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-