Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Endometirose, smerter og barneønske

Spørsmål

Hei. Jeg ble operert for endometriose i februar 2018 etter å ha hatt kraftige menstruasjonssmerter i nesten 10år. Etter operasjonen har jeg hatt daglige, kraftige smerter gjennom hele syklusen, og behandling (mirena-spiral, visanne) har ikke hjulpet. Smertene er så kraftige at jeg fortsatt er sykemeldt etter operasjonen. Har vært i kontakt med gynekologen som opererte meg, men hun har ingen forklaring på hvorfor smertene ble verre etter operasjon. Hva kan dette tyde på, og bør det utføres en ny operasjon? Jeg sluttet på behandling i starten av oktober siden vi ønsker å prøve på å bli gravid, men under operasjonen ble det oppdaget at egglederne er røde og irriterte. Tyder dette på at de er tett? Ble sagt at dersom jeg ikke ble gravid innen 12-24mnder skulle vi gjennomføre en skylling av egglederne. Hvor lenge er det vanlig å prøve før jeg oppsøker hjelp? Og bør jeg isåfall be om å få gjennomført en skylling av egglederne tidligere? Takk for svar.

Kvinne 23
Svar

Ved endometriose er livmorslimhinne (som klær innsiden av livmoren) kommet på avveier og vokser på eggstokker, bukhinne og evt. omkring blære og tarm. Det gir typisk smerter ved menstruasjon, evt. i flere dager fra eggløsning til start av menstruasjon. Ca. en tredel har problemer med å oppnå graviditet. 


Behandlingen er kirurgi (kikkhullskirurgi) eller hormonbehandling, ofte begge deler. Jeg har ikke detaljer om hvor din endometriose var lokalisert og hvilke inngrep som ble gjort under operasjonen. Hos noen ligger endometriosen inne i livmorveggen (det betegnes adenomyose), og her er kirurgi ikke effektiv med mindre livmoren fjernes, og det gjøres selvsagt ikke hos de som ønsker barn. Hormonspiralen (Mirena) er ofte effektiv ved adenomyose, men ikke alltid. 


Så jeg kan dessverre ikke forklare hvorfor behandlingen ikke har hjulpet mot smertene hos deg og faktisk har forverret dem. 


Jeg vil ikke anbefale deg ny operasjon, men vet som sagt for lite om funn som ble gjort. Jeg synes at det er en god ide å slutte med prevensjon og forsøke å bli gravid, hvis det ellers er aktuelt å bli gravid nå. Jeg vil ikke bry meg om de røde og irriterte eggledere. Det viktigste er om de er åpne med synlige fangarmer (fimbrier). Man kan foreta en gjennomskylling for å se om de er åpne, det kan gjøres når som helst, men jeg synes at det kan vente til du evt. kommer til fertilitetseksperter. 


Hvis du ikke blir gravid innen 12 måneder, så kan dere bli henvist til fertilitetssenter for videre utredning og behandling. Prøverørsbehandling er en god behandling, også ved endometriose. Du har alderen på din side! Husk at de fruktbare dager er seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen som igjen er ca 14 dager før neste menstruasjon, Har dere samleie 2-3 ganger i uken treffer dere de fruktbare dagene. Ikke styr med eggløsningstester, det bare forvirrer. Du skal være forsiktig med å bruke f.eks.Ibux og Naproxen eller tilsvarende, det kan hemme normal eggløsning. Paracet kan brukes.  Husk å spise folat. 


Lykke til, vennlig hilsen Mette