Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Behandling ved mistenkt endometriose. P-piller eller p-sprøyte?

Spørsmål

Hei! Etter mistanke om endometriose hos min datter på 16, tok jeg henne til privat gynekolog for konsultasjon. Gynekologen har bortimot 30 års erfaring som spesialist, har en privat enmannspraksis på kveldstid noen dager i uken og jobber på dagtid på ett av landets største sykehus. Hun var enig i mine mistanker ut fra symptombildet og forklarte min datter, og etterpå meg, hva dette gikk i. Hun anbefalte behandling med P-sprøyte hver 3. måned og sa at denne kunne hun få satt hos helsesøster på ungdomshelsestasjonen. Da min datter kom dit, nektet de imidlertid å sette sprøyten, da de sa at det gjorde de ikke på så unge jenter. De sa at P-sprøyte var nesten ikke i bruk lenger og at det var mer vanlig med P-stav, og at de kunne skrive ut resept på denne. Min datter ble litt i tvil og ville snakke med meg om det først, og jeg ble også i tvil. Gynekologen er spesialisten, jeg bør stole på henne mer enn helsesøster, da jeg ikke vet om min datter fikk sagt ettertrykkelig nok at det var for behandling av endometriose (hun sier hun sa det). Jeg vil ikke spørre gynekologen, da hun selvsagt vil stå for det hun har anbefalt, men ønsker en tredjeparts mening om saken. Hva anbefaler Du som behandling mot endometriose på en 16 åring? Jeg forstår det slik at P-stav vil man kun trenge fornying av hvert 3. år, mens sprøyten må tas hver 3. måned. Min datter syns selvfølgelig det høres mer fristende ut med P-stav, men jeg må vite at denne er like effektiv behandling mot sykdommen/tilstanden som P-sprøyte og helst like få bivirkninger.

Kvinne 43
Svar

  

Endometriose er nok vanligere hos unge jenter enn man tidligere har trodd. Diagnosen kan som regel bare stilles ved laparoskopi (‘kikkhullsundersøkelse’ i narkose). På mistanke vil man nesten alltid starte med behandlingsforsøk uten sikker diagnose. Det viktigste ved behandlingen er å forsøke å stoppe menstruasjonen, og det kan enten gjøres med p-pille tatt uten pause eller med p-sprøyte. Med hensyn til effekten er det ikke forskjell i de to behandlingsmetodene. Jeg ville ha startet med p-pille, f.eks. Microgynon som har minst risiko for blodpropp. Den skal tas uten pause for å unngå blødning, så det blir å gå rett over på neste brett. Hvis det likevel kommer det man betegner som ‘gjennombruddsblødninger’, så er rådet å holde pause i tre dager og så fortsette. Etter hvert vil menstruasjonene bi borte.

Hvis det er grunner til at hun ikke kan bruke p-pille, f.eks. ved familiær risiko for blodpropp eller migrene, evt problem med å huske å ta en tablett hver dag, så er p-sprøyten første valget. I starten settes den ofte hver 3.uke for å få raskere effekt med hensyn til å stoppe blødninger. Vedlikehold er hver 3, måned. Her kan det også oppstå gjennombruddsblødninger, men etter ett år vil de fleste ha mistet menstruasjonen. Det har vært bekymringer for at skjelettet kan bli hemmet i veksten, men etter avsluttet behandling, vil det gjerne ta seg opp igjen, eller man kan plusse på med litt østrogen som styrker beinmassen.

P-stav er ikke behandling for endometriose, det er mindre enn en tredel som mister menstruasjonen. Noen anbefaler hormonspiral, men jeg synes ikke at det er første valg til så ung en jente.

Jeg synes at det er rart at helsesøster ikke vil gi behandling som er ordinert av lege. Mon hun har misforstått at det her dreier seg om behandling av en sykdom som kan svekke din datters livskvalitet? Du burde kanskje ta en telefon og forklare?

Jeg håper at din datter kan få hjelp.

Vennlig hilsen Mette

Du kan lese mer om endometriose her:

Endometriose: Symptomer, diagnose og behandling - Lommelegen