Behandling av endometriose

Spørsmål

Heia! Ønsker dine anbefalinger ifm endometriose og smerter. 41 år, ett barn fra ivf med sectio. Tre lap med sanering av endo, ingen effekt på smerter. Fjerde lap med sanering og hysterektomi i 2016. Etter dette fikk jeg livet tilbake og smertene var ingen hindringer i hverdagen. Men for et år siden startet akutte smerter som varte i 1-3 dager av gangen. Ulik endosmerter,smerter i skjeden og opplevelse at jeg var "nyoperert". Fra april økende daglige endosmerter. UL viser at venstre eggstokk har lagt seg ovenfor skjeden. Gynekolog tror de akutte smerter skyldes cyster som sprekker. Nå tilbake til så store endosmerter at hverdagen ikke fungerer, fortvilt og utslitt. Har prøvd gjennom årene P piller,spiral,stav,ring, Progynova,Primolut. Det eneste som har fungert før hysterektomien er Zoladex. Tatt det tilsammen ca 1,5 år uten behov for østrogen. Har nå prøvd P piller og Visanne uten effekt, Visanne forverret smertene. Så da er det ikke slik jeg ser det mange alternativer enn å fjerne eggstokkene. Hva tenker du? Andre alternativer? Ser at jeg burde ta østrogen hvis så til rundt 50 år, hva anbefaler du å prøve ift endoen?

Kvinne 41

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Dessverre er det slik at endometriosen i de fleste tilfeller kommer tilbake så lenge dine eggstokker produserer østrogen, altså til menopausen, siste menstruasjon. Du har hatt god effekt av Zoladex, så da er det etter min mening bare å fortsette. Det er et mye bedre alternativ enn å fjerne dine eggstokker. En kirurgisk overgangsalder med fjerning av alt hormonproduserende vev i eggstokkene vil som regel medføre større problemer enn naturlig overgangsalder og enn den kunstige overgangsalder som fremkalles med Zoladex. For ikke å få bivirkninger av Zoladex, som øket risiko for beinskjørhet og kanskje øket risiko for hjerte-kar sykdommer, så bør du bruke tilleggsbehandling med østrogen/gestagen, f.eks. Activelle eller Livial. Dette kan du bruke frem til formodet overgangsalder ved 50-52 års alderen. Du bør ikke bruke østrogen alene, men i kombinasjon med hormonet gestagen for ikke å stimulere endometriosen som er avhengig av østrogen for vekst og vedlikehold. De fleste med endometriose blir kvitt sine problemer etter overgangsalderen.

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-