Hvordan stilles diagnosen endometriose?

Opplever du symptomer som du mistenker er endometriose? Slik foregår utredning av sykdommen. Sikker diagnose settes ved hjelp av laparoskopi, kikkhullsundersøkelse.

ENDOMETRIOSE OG KIKKHULLUNDERSØKELSE: Et slikt apparat brukes til å utrede endometriose. Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock / NTB
ENDOMETRIOSE OG KIKKHULLUNDERSØKELSE: Et slikt apparat brukes til å utrede endometriose. Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock / NTB Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Endometriose er en tilstand der vev som ligner slimhinnen i livmoren, (endometriet) begynne å vokse steder utenfor livmoren. Endometriose finner man oftest rundt eggstokkene, egglederne, utsiden av livmoren og på veggen inne i bukhulen, men noen ganger også på tarm, i mellomgulvet eller mellom de to hinnene som omgir lungene. (1, 2)

Livmorslimhinnen (endometriet) påvirkes av kvinnens kjønnshormoner. Tilsvarende vil vev som ligner endometriet andre steder i kroppen også bli påvirket av hormoner og menstruasjonssyklus. Vevet vokser seg tykkere hver måned for derette å avstøtes og begynner å blø som når vevet i livmoren gir menstruasjon. (4)

Vanligste symptom på endometriose er underlivssmerter, spesielt smerter i perioden mellom eggløsning og start av menstruasjon. Endometriose kan også gjøre det vanskelig å få barn.

LES VÅR HOVEDSAK: Endometriose: Symptomer og behandling

Henvisning til gynekolog

Hvis du har symptomer på endometriose er første steg å ta opp problemet med din fastlege. Hvis fastlegen har mistanke om endometriose eller andre gynekologiske tilstander som må utredes, blir du henvist til gynekolog.

image: Anja gikk med udiagnostisert endometriose i 16 år

Anja gikk med udiagnostisert endometriose i 16 år

Hvis du mot formodning opplever at fastlegen ikke tar deg på alvor, kan du bytte fastlege eller få en second opinion.

Å få time hos gynekolog og utredning kan ta litt tid. Hvis det er lang ventetid, kan du sjekke om det er kortere ventetid ved andre sykehus. I Norge har vi fritt sykehusvalg. Det finnes også private gynekologer som kan gi rask time, men sjekk da om du må betale for legetime og undersøkelser i sin helhet, det er ofte tilfelle.

Sykehistorie

Din sykdomshistorie og beskrivelse av symptomer og spesielt symptomer som varierer i takt med den månedlige syklusen din er viktig informasjon for legen.

Undersøkelse og ultralyd

Noen ganger kan legen ved en grundig gynekologisk undersøkelse påvise ømme endometrioseknuter i bunnen av skjeden. Ultralyd brukes også mye, men kan ikke stille en sikker diagnose. Det er stort sett bare endometriosecyster på eggstokkene som kan ses ved ultralyd, de fleste forekomster er for små til å avsløres ved denne metoden.

MR

Endometriose som er lokalisert omkring urinveier og tarm kan påvises ved MR-undersøkelse.

MR-UNDERSØKELSE: Magnetic resonance bildeskanning på sykehus. KaliAntye / Shutterstock / NTB
MR-UNDERSØKELSE: Magnetic resonance bildeskanning på sykehus. KaliAntye / Shutterstock / NTB Vis mer

Laparoskopi

For sikker diagnose anbefales kikkhullsundersøkelse, laparoskopi. (1)

Laparoskopi er et inngrep som må gjøres i narkose og på en operasjonstue. Denne undersøkelsen gjøres som regel på dagkirurgi. Du kommer på morgenen, og kan reise hjem på ettermiddagen, etter du har våknet skikkelig etter narkosen.

image: Ufrivillig barnløshet

Ufrivillig barnløshet

Det lages et lite snitt i huden ved navlen. Laparoskopet er et instrument som ser ut som et rør på cirka 1 cm i diameter. Kirurgen kan se gjennom røret og få oversikt over organer i bukhulen på en TV-skjerm. Under operasjonen vil det bli tatt en vevsprøve (biopsi) for å få bekreftet diagnosen.

Hvis kirurgen finner endometriose, kan man i samme inngrep forsøke å fjerne mest mulig av endometriose og eventuelle sammenvoksinger. Det er stor risiko for tilbakekomst av endometriose, er det vanlig å gi etterbehandling med hormoner.

De første par dagene etter inngrepet kan du ha en del plager. Du kan føle deg oppblåst i magen og ha vondt i skuldrene. Dette er irritasjon fra gassen i bukhulen og kan lindres med smertestillende medikamenter. Enkelte kan også føle seg kvalme, og noen kvinner kan blø litt fra skjeden.

image: Muskelknuter i livmoren, myomer

Muskelknuter i livmoren, myomer

Stingene på magen kan være sydd med tråd som du må få fjernet etter en uke, eller med tråd som løser opp seg selv, sykehuset skal informere deg om dette. Stingene er dekket med hudplaster. Egenmelding på inntil tre dager er som regel nok. Ved behov får du sykemelding når du reiser hjem. Mer enn syv til ti dager er sjelden nødvendig. (3)

Kilder:

1) Legeforeningen: Veileder i Gynekologi: Endometriose og adenomyose 2) Lommelegen: Endometriose: Symptomer, diagnose og behandling 3) OUS: Behandling og undersøkelse med lapraskopi 4) Helsenorge: Endometriose