Hvordan stilles diagnosen endometriose?

Opplever du symptomer som du mistenker er endometriose? Slik foregår utredning av sykdommen. Sikker diagnose settes ved hjelp av laparoskopi, kikkhullsundersøkelse.

ENDOMETRIOSE OG KIKKHULLUNDERSØKELSE: Et slikt apparat brukes til å utrede endometriose. Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock / NTB
ENDOMETRIOSE OG KIKKHULLUNDERSØKELSE: Et slikt apparat brukes til å utrede endometriose. Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Endometriose er en tilstand der vev som ligner slimhinnen i livmoren, (endometriet) begynne å vokse steder utenfor livmoren. Endometriose finner man oftest rundt eggstokkene, egglederne, utsiden av livmoren og på veggen inne i bukhulen, men noen ganger også på tarm, i mellomgulvet eller mellom de to hinnene som omgir lungene. (1, 2)

Livmorslimhinnen (endometriet) påvirkes av kvinnens kjønnshormoner. Tilsvarende vil vev som ligner endometriet andre steder i kroppen også bli påvirket av hormoner og menstruasjonssyklus. Vevet vokser seg tykkere hver måned for derette å avstøtes og begynner å blø som når vevet i livmoren gir menstruasjon. (4)

Vanligste symptom på endometriose er underlivssmerter, spesielt smerter i perioden mellom eggløsning og start av menstruasjon. Endometriose kan også gjøre det vanskelig å få barn.

LES VÅR HOVEDSAK: Endometriose: Symptomer og behandling

Henvisning til gynekolog

Hvis du har symptomer på endometriose er første steg å ta opp problemet med din fastlege. Hvis fastlegen har mistanke om endometriose eller andre gynekologiske tilstander som må utredes, blir du henvist til gynekolog.

Hvis du mot formodning opplever at fastlegen ikke tar deg på alvor, kan du bytte fastlege eller få en second opinion.

Å få time hos gynekolog og utredning kan ta litt tid. Hvis det er lang ventetid, kan du sjekke om det er kortere ventetid ved andre sykehus. I Norge har vi fritt sykehusvalg. Det finnes også private gynekologer som kan gi rask time, men sjekk da om du må betale for legetime og undersøkelser i sin helhet, det er ofte tilfelle.

Sykehistorie

Din sykdomshistorie og beskrivelse av symptomer og spesielt symptomer som varierer i takt med den månedlige syklusen din er viktig informasjon for legen.

Undersøkelse og ultralyd

Noen ganger kan legen ved en grundig gynekologisk undersøkelse påvise ømme endometrioseknuter i bunnen av skjeden. Ultralyd brukes også mye, men kan ikke stille en sikker diagnose. Det er stort sett bare endometriosecyster på eggstokkene som kan ses ved ultralyd, de fleste forekomster er for små til å avsløres ved denne metoden.

MR

Endometriose som er lokalisert omkring urinveier og tarm kan påvises ved MR-undersøkelse.

MR-UNDERSØKELSE: Magnetic resonance bildeskanning på sykehus. KaliAntye / Shutterstock / NTB
MR-UNDERSØKELSE: Magnetic resonance bildeskanning på sykehus. KaliAntye / Shutterstock / NTB Vis mer

Laparoskopi

For sikker diagnose anbefales kikkhullsundersøkelse, laparoskopi. (1)

Laparoskopi er et inngrep som må gjøres i narkose og på en operasjonstue. Denne undersøkelsen gjøres som regel på dagkirurgi. Du kommer på morgenen, og kan reise hjem på ettermiddagen, etter du har våknet skikkelig etter narkosen.

Det lages et lite snitt i huden ved navlen. Laparoskopet er et instrument som ser ut som et rør på cirka 1 cm i diameter. Kirurgen kan se gjennom røret og få oversikt over organer i bukhulen på en TV-skjerm. Under operasjonen vil det bli tatt en vevsprøve (biopsi) for å få bekreftet diagnosen.

Hvis kirurgen finner endometriose, kan man i samme inngrep forsøke å fjerne mest mulig av endometriose og eventuelle sammenvoksinger. Det er stor risiko for tilbakekomst av endometriose, er det vanlig å gi etterbehandling med hormoner.

De første par dagene etter inngrepet kan du ha en del plager. Du kan føle deg oppblåst i magen og ha vondt i skuldrene. Dette er irritasjon fra gassen i bukhulen og kan lindres med smertestillende medikamenter. Enkelte kan også føle seg kvalme, og noen kvinner kan blø litt fra skjeden.

Stingene på magen kan være sydd med tråd som du må få fjernet etter en uke, eller med tråd som løser opp seg selv, sykehuset skal informere deg om dette. Stingene er dekket med hudplaster. Egenmelding på inntil tre dager er som regel nok. Ved behov får du sykemelding når du reiser hjem. Mer enn syv til ti dager er sjelden nødvendig. (3)

Kilder:

1) Legeforeningen: Veileder i Gynekologi: Endometriose og adenomyose 2) Lommelegen: Endometriose: Symptomer, diagnose og behandling 3) OUS: Behandling og undersøkelse med lapraskopi 4) Helsenorge: Endometriose

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer