Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Underlivssmerter, venstre side

Spørsmål

Hei! Jeg er en 25 år gammel kvinne som nylig sluttet på p-pillene mercilon 28 som jeg har gått på i cirka 7 år. Jeg er i et fast forhold og har vært dette i 3 år, men sluttet ettersom jeg skulle bo utenlands en periode. Idag er det tre måneder siden jeg stoppet på p-pillene. Jeg har nesten hver dag, eller i hvert fall flere ganger hver uke hatt smerter, ikke kraftige, men nok til at jeg legger merke til de flere ganger om dagen, i venstre side, nederst i magen, så det kjennes ut som eggstokken eller egglederen. Ikke bare rundt eggløsning, selv om jeg kjenner det da og, men også rett før mensen og tidlig i syklusen (som forøvrig varte 46 dager første syklus, og 45 dager denne gang). Nå har jeg fått mensen og har mensensmerter, men da særlig vondt på venstre side, og mye kraftigere enn den smerten jeg har kjent av og på gjennom hele syklusen. Jeg har mensen i 4 dager og har ikke ekstreme menssmerter (går vekk med smertestillende og varer bare 1-2 dager). jeg er ikke gravid og har ikke feber eller andre symptomer som jeg kan komme på, har helt normal utflod, men har opplevd sånn eggløsningsslim flere ganger gjennom syklusen. Husker jeg hadde ganske regelmessig mens før jeg begynte på p-piller og tror det varte kortere enn 45 dager. Har gjort konisering pga. HPV for ett år siden ganske presist. Jeg bor i Russland og kommer ikke tilbake til Norge før om 5 uker, og har da avtalt en gynekolog-time. Hva kan denne smerten i venstre eggstokk være? Jeg vil helst vente til Norge med gynekolog-timen, med mindre dette kan være noe alvorlig og akutt?

Kvinne 25
Svar

Du har hatt underlivssmerter i tre måneder, etter at du har sluttet med p-pillene. 


Smertene sitter på venstre side, er spesielt til stede ved eggløsning, rett før menstruasjon og under menstruasjon.   Smerter som følger syklus er typisk for den godartede tilstanden endometriose hvor livmorslimhinne (som normalt bare er lokalisert til innsiden av livmoren) er kommet på avveier. P-pille er god behandling for endometriose, så det kan ha skjult symptomene og nå kommet frem i lyset. Det er ikke så lett å stille diagnosen endometriose da det nesten alltid må gjøres ved kikkhullsoperasjon (laparoskopi). Hvis det foreligger en endometriosecyste (blodcyste), så vil det kunne ses ved ultralyd.  


En annen mulighet er at du har en annen type cyste på eggstokken på venstre side. Vanligvis er cyster ikke smertefulle, men hvis den fra tid til annen tvinner seg rundt (torkveres), så kan det gi sterke smerter. Hvis en torkvering ikke løser seg opp, kan det skade eggstokken.  


I og med at smertene sitter på venstre siden må man også tenke på noe med tarmen som f.eks. forstoppelse eller evt betennelse (det siste er uvanlig i din alder).  


Jeg vil anbefale at du får en vurdering relativt raskt hos gynekolog der du nå oppholder deg. Med ultralyd kan man se om det foreligger en cyste på eggstokken. Hvis det ikke er tilfelle, så kan du vente med videre utredning til timen du har om fem uker i Norge.  Hvis det foreligger en cyste som legen mener må opereres, vil jeg anbefale deg ikke å få det gjort i landet hvor du oppholder deg, men vente til du kommer hjem. Hvis det skulle oppstå akutt forverring, kan du selvsagt være nødt til behandling på stedet.  


Med hensyn til dine lange sykler på 45 dager (normalt 25-35 dager), så kan du se det an. Det kan hos noen ta tid å få normale sykler etter avsluttet p-pille bruk.  


Vennlig hilsen Mette