Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fjerning av eggstokk med cyste

Spørsmål

Heisann. Jeg er en kvinne på 32 som nettopp har fjernet en eggstokk. Bakgrunnen var at jeg hadde en cyste på litt under 5cm som tilsynelatende så helt ufarlig ut. Gynekologen min har fulgt utviklingen i 3/4 mnd. Den ble ikke større, men forsvant heller ikke. Dermed falt valget på å fjerne den. Under operasjonen fant kirurgen rikelig med paillomatøse forandringer og fant ingen grunn til å la det stå. Etter operasjon sier kirurg at han ikke er veldig redd for at det er kreft, men standard er å sende den inn for prøver for å finne ut hva det er. Jeg har også tatt en CA125 prøve som var normal. Nå er jeg jo selvsagt bekymret og skjønner ikke helt hva papillomatøse forandringer egentlig betyr. Er det noe du kan gi svar på? Uansett svar er jeg glad for at den syke eggstokken er borte og krysser selvsagt fingre og tær for at det ikke er kreft. Jeg har ingen arvelige krefttyper i familien heller. Jeg lurer også på hvor vanlig det er å operere bort en eggstokk selv om det ikke er kreft?

Kvinne 32
Svar

Det finnes mange ulike typer av cyster på eggstokkene. De fleste er det vi betegner ‘funksjonelle cyster’ dvs. cyster som oppstår nå egg modnes og løsnes. Andre kan være blodcyster. Noen kan være dermoidcyster (‘tvillingecyster’) hvor det kan være bein og hår i cysten. Det kan være fibromer og flere andre typer. Risiko for at en cyste er ondartet (kreft) øker med alderen. I dag brukes ultralyd rutinemessig ved konsultasjon hos gynekolog, og da påvises ofte cyster. I Veileder for norske gynekologer har man regler for hvordan man skal forholde seg til cyster med hensyn til kontroll og evt. operasjon. Det er ulike regler for om kvinner er før eller etter overgangsalderen. 

Du er før overgangsalderen, så jeg tar de reglene.  

Cyster under 4 cm krever ikke videre oppfølging. 

Cyster mellom 4 og 8 cm følges dette opplegget 

• Ved normal CA 125 (blodprøve) anbefales ny ultralyd etter 3 og 6 måneder. 

• Hvis cysten vokser eller CA 125 øker, anbefales operasjon 

• Ved uforandret cyste etter 6 måneder, bør operasjon overveies. 

Hvis det ses papillomatøse forandringer i cysten (utvekster på innsiden av cysteveggen) bør den opereres for å utelukke ondartede forandringer i vevet. Noen ganger fjerner man bare cysten, andre ganger velger man å fjerne hele eggstokken.  

Til ditt spørsmål: Jeg lurer også på hvor vanlig det er å operere bort en eggstokk selv om det ikke er kreft?  Det kommer altså helt an på kvinnens alder og hvilken type cyste som foreligger.  

Nærmere kan jeg dessverre ikke komme en diagnosen, og det var i tråd med at operatøren –som man alltid gjør- sender eggstokk med cyste til mikroskopisk undersøkelse. Hvis man hadde stor mistanke om at den kunne være ondartet, så ville man ha utført CT før operasjonen og ha innsendt cysten til hurtigundersøkelse (CITO-prøve). Så jeg mener at det er god grunn til å tro at den er godartet. Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-