Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Eggstokkcyste på 5 cm

Spørsmål

Jeg opplevde for en ukes tid siden smerter på venstre nedre side av magen under samleie. Dette oppstod under dyp penetrering som et smertefullt trykk mot siden. Kjente også smerter på samme sted hvis jeg har tisset med veldig full blære. Dette gjorde meg veldig bekymret, og bestilte derfor en time hos gynekolog etter et par dager. Gynekologen fant en væskefylt cyste på venstre eggstokk som var 5cm stor. Den så ut som den hadde blødd noe. Fikk beskjed om å gå på kontroll etter tre mnd, men at det ikke var noe tegn på at det var noe farlig. Fikk også beskjed om at den kan sprekke og at de gjør litt vondt. I verste fall kan eggstokken vri seg på grunn av tyngden til cysten, og da gjelder det å komme seg kjapt til lege. Etter dette besøket (og mye googling) har spørsmålene og bekymringene blitt mange, og jeg håper derfor jeg kan få litt mer informasjon slik at jeg kan slappe av litt mer med tilstanden. 1. Hva er det mest sansynlige scenario med tanke på at cysten er såpass stor? 2. Hvis den sprekker, er det da slik at smertene er så akutte og intense at man omtrent svimer av? Og må man da til lege kjapt? 3. Hvor sansynlig er det at eggstokken kan vri seg? Vil dette skje akutt? 4. Cysten er nå 5 cm, hvor fort kan den vokse? (med tanke på at den ikke skal kontrolleres før om tre mnd) 5. Hvordan virker dette inn på fruktbarhet? Sluttet på cerazette for litt over tre uker siden for å prøve å bli gravid. 6. Hvis den eventuelt må fjernes kirurgisk, hvordan foregår dette inngrepet? Takk for svar.

Kvinne 27
Svar

Cyster på eggstokkene er ganske vanlige og er tegn på at organet ‘jobber’ med modning av egg og eggløsning. Mens du brukte Cerazette, var eggstokken ‘ute av drift’ og nå begynner den å arbeide igjen. Før eggløsning er eggsekken (ser ut som en cyste på ultralyd) ca 2-3 cm, etter eggløsning klapper den sammen og ‘tørker inn’. Noen ganger kan det oppstå blødning i en cyste etter eggløsning, og det blodet vil etter hvert forsvinne, på samme måte som en blåveis etter hvert blir borte. Det finnes også andre typer av cyster, i din alder vil de allerfleste være helt godartede. 

Til dine spørsmål: 

1. Hadde cysten vært under 4 cm ville man ikke ha kontrollert den i det hele tatt, så det er en liten cyste i forhold til det som følges opp (cyster mellom 4 og 8 cm). Det er stor sjanse for at cysten forsvinner av seg selv innen tre måneder. 

2. Det er meget sjelden at cyster sprekker. Det kan være ubehagelig, men det er ikke farlig og krever ikke nødvendigvis kontroll. Du vet jo hva som er årsaken. 

3. Torsjon (vridning) er meget, meget sjelden. Det gir intense smerter, som kan forveksles med nyresten. Det krever rask legehjelp med operasjon fordi vridningen kan medføre at blodforsyningen til eggstokken blir for dårlig 

4. Det er ikke mulig å si noe om hvor fort en cyste vokser. Som sagt, de fleste forsvinner av seg selv. 

5. Noen typer av cyster kan innvirke på fruktbarheten, f.eks. endometriosecyster. 

6. Ved cyste som vokser (eller er over 8 cm), hvor man er usikker på hva slags cyste det er og ved symptomer, kan man velge å fjerne cysten ved laparoskopisk kirurgi (‘kikkhullskirurgi’). Man vil operere så skånsomt som mulig for ikke å skade eggstokken. 

Jeg håper at dette kan berolige deg. Kontroll-rutinen med 3 måneders observasjon er det som Norsk gynekologisk forening har anbefalt. Det er vanlig også å ta en blodprøve for måling av CA-125 (og evt. HE-4).  Ble det gjort? Du kan evt. få tatt prøvene hos din fastlege. 

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-