Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Cyste på eggstokk

Spørsmål

Problemstilling og spørsmål: Hei! Jeg har vært til jevnlig oppfølging hos Gyn pga 2 cyster på eggstokkene. Først oppdaget juni 2018. Følges opp på sykehuset Drm. Legen har presisert at hun ikke er bekymret for disse. Det ble vurdert operasjon og jeg satt opp til dette fordi cystene plaget meg i form av lette smerter og hormonforstyrrelse (antagelig), men ved kontroll før operasjon oppdaget vi at den ene var sprukket. Operasjon ble da avlyst, etter legens råd og mitt ønske. Ved siste kontroll mars 2019, var den blitt ytterligere mindre (sjekket hver 3.mnd), og operasjon var fortsatt ikke aktuelt. Skal tilbake på kontroll snart, men legen vurderte ikke behovet til mer enn hver 6. Mnd. Spørsmålet mitt: Jeg er bekymret for eggstokkkreft eller generelt kreft, til tross for alle kontroller. Har symptomer som smerter/ trykk i venstre del. Uregelmessig mens (har kobberspiral) og vondt ved samleie. Jeg har alltid hatt regelmessig mens tidligere, men etter spiralen har det vært uregelmessig. Dog ikke som nå. Klarer nå ikke roe meg, derav denne henvendelsen. Til info: nylig tatt endel blodprøver, og hb, hvite osv har vært fine. Jern og b12 også. CRP var da noe forhøyet, men ikke av stor betydning. Kvinne, 37 år. Født 1 barn. 1. Hvor fort kan kreft på eggstokk utvikle seg? 2. Kan jeg ha vært helt fin i mars i år, men det nå har utviklet seg masse?

Kvinne 37
Svar

  

Ordet eggstokk-cyste skremmer mange fordi de umiddelbart tenker på kreft, men de allerfleste cyster er godartede, spesielt i fruktbar alder. Det er tegn på at eggstokken arbeider. Hver måned modnes et egg som ligger inne i en vannsekk ('cyste') som kan bli ca. 2 cm før den sprekker ved eggløsning og så faller sammen. Noen ganger kan sekken/cysten fortsette å vokse til ca. 4 cm. Man kontrollerer derfor ikke cyster som er under 4 cm.

 

Cyster som er 4 cm-8 cm kontrolleres etter et spesielt skjema:

1. Ved ultralydundersøkelsen vurderer man typen av cyste. 

2. Det tas blodprøve for kreftmarkøren CA-125

3. Hvis denne markør er normal, så anbefales kontroll etter 3 måneder, så etter 6 måneder.

4. Hvis cysten vokser eller hvis markøren endrer seg, eller hvis cysten ikke er borte etter 6 måneder, så bør kirurgi overveies.

70 % av slike cyster forsvinner ved kontroll.


Det er spesielle typer av cyster som man kan se ved ultralyd:

· Teratomer (dermoid eller ‘tvillingecyster’) er godartede cyster som ikke forsvinner, men da observerer man at de ikke vokser

· Endometriosecyster (blodcyster eller ‘sjokolade-cyster’) er også godartede cyster. De kan være ømme, spesielt ved samleie. Det kan være enkelt å se dem ved ultralyd, evt kan det suppleres med MR. Her vil markøren CA-125 ofte være lettforhøyet, men en annen markør HE-4 vil være normal.


Cyster medfører ikke forstyrrelser i hormonbalansen og kan ikke forklare uregelmessige menstruasjoner, det må ha andre årsaker. I din alder er det ikke så uvanlig med uregelmessige menstruasjoner. Det normale er intervaller mellom 25 og 35 dager.

Til dine spørsmål:

1. Hvor fort kan kreft på eggstokk utvikle seg? Svar: det vet vi ikke, men det er ikke vanlig at normale cyster plutselig utvikler seg til kreft.

2. Kan jeg ha vært helt fin i mars i år, men det nå har utviklet seg masse? Svar: Hvis cysten er gått tilbake i størrelse, så er det tegn på at det ikke var kreft. I prinsipp kan man ha vært frisk i mars og så få kreft i juli, men som sagt jeg kan ikke se at du har grunn til bekymring. 

Jeg synes at du skal føle deg trygg ved at du følges opp etter de rutiner som er anbefalt..

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-