Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uregelmessige blødninger i overgangsalderen

Spørsmål

Hei Jeg hadde siste mens 28 november. Denne kom 14 dager senere enn normalt. Har vanligvis en syklus på 26-27 dager. Hadde en liten blødning 16 og 17 desember iform av rødbrun utflod. Var hos gynekolog 3 januar som tok innvendig ultralyd og så 2 folikler. Tok også celleprøve og blodprøve som viste høye østrogennivå som viste tegn på eggløsning de nærmeste dagene. Nå er det gått 20 dager siden og ingen mens har dukket opp. Jeg har følelsen av at kroppen trur den har mensen med vond rygg og kramper. FJeg er ikke gravid, men var gravid sist i oktober 2017, så vet at jeg ikke har kommet i overgangsalderen. Denne graviditeten endte i spontanabort. Jeg lurer nå på hvorfor kroppen er slik på utur, og kan jeg virkelig ha hatt eggløsning når mensen ikke dukker opp? Jeg bruker ingen prevensjon, og har et barn på 8 år med ivf. Har også bare en eggstokk da den andre ble fjernet grunnet cyster. Har alltid hatt regelmessig mens selv etter fjerning av eggstokk i 2004. Redd dette kan være sykdomstegn, mye kreft i familien. Siste HPV prøve tatt juni 2016 var normal. På forhånd takk for svar.

Kvinne 44
Svar

Dette er IKKE tegn på kreft eller annet farlig, det kan jeg slå fast. 

 I følge definisjonen ER du i overgangsalderen hvor blødningene blir uregelmessige. Det kan skje mange år før blødningene stopper opp ved menopausen. Første tegn på overgangsalder er at menstruasjonen er forsinket mer enn en uke, og det kan bli større forsinkelse som kan veksle mellom lange perioder uten ordentlig menstruasjon og så sterke og langvarige blødninger. Så er du advart! 

Forklaringen er ubalanse i hormonsystemet, oftest på grunn av at eggløsningen uteblir og det da ikke dannes hormonet progesteron som regulerer blødningene. Hvis det fortsatt produseres østrogen som stimulerer livmorslimhinnen, så blir det uorden i menstruasjonssyklus, med små eller store blødninger. 

Legen sa at du har høyt østrogennivå og det er riktig at det vanligvis ses rett før eggløsning, men ikke nødvendigvis i overgangsalderen. I denne perioden kan det komme store topper av østrogen uten eggløsning. Det vil kunne stimulere livmorslimhinnen til uheldig utvikling. Du bør derfor be din lege (gynekolog eller fastlege) om resept på Provera som er et kunstig progesteron (betegnes gestagen) som kan regulere blødningene. Det tas 10 mg Provera daglig i 12 dager hver måned, og et par dager etter siste tablett kommer en blødning som første gangen kan være rikelig, men som etter hvert blir normal. Det kan du fortsette med til du ikke lenger får blødning som tegn på at nå produserer dine eggstokker ikke lenger østrogen, du er da ved menopausen. 

En mulighet er også å legge opp en hormonspiral, men den kan i seg selv gi en del blødningsproblemer. Så ta det helt med ro, her er en naturlig forklaring. 

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-