Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uregelmessige blødninger i overgangsalderen

Spørsmål

Hei! Jeg er 45 år og har noen spørsmål om overgangsalder; jeg har flere ganger hatt uregelmessig mens. Det er vanlig og kan inntre opptil 10 år før menopause, leste jeg et sted. Men nå har jeg hatt mensen først en uke fra 7.11. Fikk deretter blødning igjen en uke etter (21.11.) og har blødd litt i en uke før det nå blør mye, sånn som jeg gjør de 2 dagene det blør mye vanligvis. Synes det er rart at det kan gå kun en uke mellom blødninger. Har ikke vondt og kjenner på lukten at det er mensblod. Men er litt bekymra alikevel...har kobberspiral og bakoverbøyd livmor slik at jeg kan kjenne trådene på spiralen. De flyttet litt på seg nå, kjenner de lettere nå en bare for noen dager siden, og det føles som åpningen i livmoren er større. Kan du gi noen tips og råd om dette og generelt om overgangsalder? Når er det grunn til bekymring over om det kan være andre ting enn symptomer på overgangsalder det er snakk om? Synes det er tidlig å komme i overgangsalder nå. Moren min sluttet å ha mens uten plager da hun var 52. Jeg har nylig tatt celleprøve og bakterieprøve.

Kvinne 45
Svar

Det er riktig som du har lest at uregelmessige blødninger kan oppstå i opptil ti år før menopausen (som er siste menstruasjon). Det er den alder du nå er i.  


Den normale menstruasjonssyklus reguleres ved at egg modnes, det kommer eggløsning og deretter produseres et hormon, progesteron, som regulerer blødningene så de kommer til rett tid (25-35 dagers intervall).  I den siste delen av den fruktbare alder blir eggløsningen ofte uregelmessig og kan helt falle bort en stund, for så senere igjen å bli normal. Uten eggløsning produseres ikke progesteron som styrer syklus. Det blir småblødning i stedet for regulære menstruasjonsblødninger, og blod kan samle seg opp i livmoren for å tømmes ut ved en stor blødning.  


Hvis det fortsetter, vil det være lurt å få en gynekologisk undersøkelse med ultralyd og evt. prøve av livmorslimhinnen for å utelukke andre årsaker som polypper i livmoren. Det kan bli aktuelt å regulere syklus med hormonet gestagen som erstatning for progesteron, eller din kobberspiral kan byttes ut med en hormonspiral (som inneholder gestagen).  Det er først senere i overgangsalderen at det kan komme symptomer på østrogenmangel som hetetokter og nattesvette.   


Jeg håper at det var tilstrekkelig forklaring.  


Vennlig hilsen Mette


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-