Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uregelmessige blødninger hos 41 åring

Spørsmål

Hei. Jeg har et spørsmål om livmorhalskreft. Min siste celleprøve (HPV test( bor i Rogaland)) ble tatt hos fastlege i januar 2018 og viste HPV negativ for blant annet virustype 16,18,31 ,33 (totalt 15 virustyper). Jeg hadde ikke mensen i to månader august-september. Så fikk jeg to blødninger (menstruasjonslignende) i oktober eller november (husker ikke nøyaktig)en etter hverandre, med mellomrom av noen får dager. Så fikk jeg mensen i begynnelsen av desember, en til to uker etterpå og så ei uke etterpå igjen. Så praktisk talt tre blødninger i løpet av månaden. Jeg hadde siste seksuell kontakt i juli 2018, men husker ikke om jeg hadde blødningen etter samleie. Jeg hadde heteøkter for to år siden, men det varte i et par månader IG så stoppet det. Mora mi gikk i overgangsalder når hun var 54 år. Vi har ikke tilfeller av kreft i underlivet i familie, mine besteforeldre døde når de var i 70 årene av kreft i tarmen/lungene. Jeg fikk cyklokapron av lege ved siste blødningen som hjalp. Blødningen stoppet den 9.01 og jeg har ikke fått en ny blødning foreløpig . Jeg var HIS gynekolog som sa at livmorhalsen og livmor ser fint ut. Hun tok nye celleprøve og en vevsbit fra livmoren livmoren til hystologisk undersøkelse. Mitt spørsmål er om det kunne være livmorhalskreft uansett negativ HPV testen for ett år siden? Hvilken stadige av kreften kunne det være i så fall (teoretisk sett og tatt i betraktning at underlivsorganer så bravur på ultralyden )? To siste blødningene var ganske kraftige med store clots. Jeg gikk til legevakten i anledning av dennaiste blødningen som startet 4.01 og vedlegger bildet av anamnese. Jeg har tre barn.

Kvinne 41
Svar

Du er 41 år og da er det ikke uvanlig med menstruasjoner som du beskriver. Der er ikke tegn på livmorhalskreft, men på hormonforstyrrelser. 


Årsaken er vanligvis at eggløsningen svikter og da dannes ikke det hormonet progesteron som regulerer syklus. Legen har tatt prøve av livmorslimhinnen og da kan man kanskje se at den har vært ‘hyperplastisk’ dvs. overstimulert av østrogen og ikke påvirket av progesteron som holder slimhinnen under kontroll med regelmessige blødninger. 

Det du beskriver er altså ikke tegn på livmorhalskreft, men på hormonforstyrrelse som er vanlig å årene før menopausen (siste menstruasjon).  Behandlingen med Cyklokapron reduserer blødningen, men den regulerer ikke syklus. 

For regelmessig syklus kan det være aktuelt med gestagenbehandling (kunstig progesteron). Det kan f.eks. tas i form av Provera 10 mg daglig i 12-14 dager hver måned. Du kan også få en hormonspiral som vil redusere blødningene og evt. helt stoppe blødningene. 

Det er altså ingen grunn til å tro at dette dreier seg om kreft. 

Vennlig hilsen Mette