Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uregelmessig menstruasjon

Spørsmål

Hei Dr. Mette, Jeg er 41. Har alltid vært regelmessig med 26 dagers syklus. I starten av 2018 tok jeg fertiliteststester og alt var veldig bra, med verdier høyere enn gjensnittet på min alder. Jeg har en liten myom, og i et par små cyster som legene har sett litt bort fra siden det ikke er noe utvikling på flere år, og heller ikke noe stort. Jeg hadde eggløsningen min på søndag i følge min kalender på 26 dagers syklus. Og samleie natt torsdag til fredag. På "eggløsningsdagen" fikk jeg blødning som fortsatt både i går mandag, og i dag tirsdag. Den er lysrød og tynn og legen ba meg vente og se om det varer bare 3-4 dager ellers burde jeg ta kontakt. Jeg vil ha en second opinion, derfor tar jeg kontakt. Vi avtalte å ta Serum HCG blodprøve neste onsdag. Legen sa at det ikke er nødvendigvis abort, men hvis det har skjedd fertilisering av egget og det fortsetter å blø, så vil ikke det feste seg, naturligvis. Noe som han nevnte som mulighet er blødning når fertilisert egg fester seg, men det er litt for tidlig for det (med mindre eggløsning var før søndagen), men likevel kanskje for mye blod for å være det. Gynekologisk sjekk er gjort på slutten av september og alt var i orden, hvis man skulle tenke kreft. Blødning ved eggløsning kunne vært en mulighet, men kanskje litt for mye for å være det. Mensen, altfor tidlig -kunne være en mulighet også. At dette med blødning skjer akkurat på min eggløsningsdag, når jeg er så utrolig regelmessig, og etter den ubeskyttet sex i min fertile periode, får meg til å tenke hva dette kan være. Har du/ dere noe bra data og statistikk på lignende tilfeller, og hva det kan evt bety?

Kvinne 41
Svar

  

Jeg prøver denne kronologien hvor det eneste faste jeg har å støtte meg til er informasjon om at din syklus er 26 dager og du har beregnet eggløsning 27.10.


15.10  Menstruasjon (jeg regner meg tilbake ut fra dine opplysninger om syklus på 26 dager)

24.10  Samleie

27.10 Antakelse at det var eggløsningsdagen

27.10 Blødning

28.10 Blødning

29.10 Blødning

10.11  Forventet neste menstruasjon 


Jeg forstår ikke hvordan man kan tenke på abort som forklaring på en blødning som kommer før et befruktet egg kunne ha festet seg i livmoren. 

Mest sannsynlig forklaring er at du har en unormal syklus, sannsynligvis manglende eller forsinket eggløsning allerede i starten av oktober. Det er ganske vanlig hos kvinner i 40-årene som et av de første tegn på at overgangsalderen nærmer seg. Men det kan være lenge til menopausen (siste menstruasjon). At du hadde bra fertilitetstester i starten av 2018, er ingen garanti for det som skjer 1,5 år etter. 


Du er så sikker på at det var eggløsning 27.10. Er det ut fra beregninger eller fra eggløsningstest? Beregninger krever at du har normal syklus og eggløsningstester kan gi feil utslag når man nærmer seg overgangsalderen.

Ved unormal blødning bør andre forhold utelukkes (f.eks. forandringer på livmorhalsen) så jeg håper at din fastlege har foretatt en gynekologisk undersøkelse av deg?

Så mest av alt tror jeg at det er hormonforstyrrelser med forsinket eller fravær av eggløsning som er årsak til den uregelmessige blødning. Hvis det fortsetter, så kan syklus reguleres med hormonbehandling med gestagen (et kunstig progesteronhormon).

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-