Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Unormale blødninger på p-pille.

Spørsmål

Hei! Jeg er en litt bekymret jente på 23 år. Har gått på ppiller siden ungdomsskolen når jeg fikk menstruasjon da jeg var plaget med sterke smerter og mye blødninger. Dette stabiliserte seg når jeg begynte med pillene, startet på yadminelle, men når jeg byttet lege fikk jeg loette istedet, og ikke hatt noe bivirkninger med dette. Problemet nå er bare at jeg hadde menstruasjon sist uke som jeg skulle ha som vanlig. Typ torsdag til lørdag slik jeg pleier. Mandag kom det plutselig friskt blod i undertøyet på morgenen, og ble borte utover dagen, torsdag skjedde det samme, så hadde jeg noen dager opphold, før det plutselig kom på torsdag og nå har jeg hatt det hver dag siden. Stort sett bare morgen også blir det borte. Lurer derfor på hva årsaken kan være da mine menstruasjoner alltod har vært veldig punktlige etter jeg begynte på loette og jeg stort sett vet når det kommer til å starte og slutte uten store mengder avik. Blir derfor litt bekymret når jeg blør nå. Har tatt graviditetstest bare for å utelukke dette og den var helt klart negativ. Så hva kan blødningen være? Sliter også med smerter under sex og litt blødning etterpå, men legen har ikke tatt det veldig videre annet enn å sende meg til en gyn. Undersøkelse hvor alt så normalt ut om det er relevant.

Kvinne 23
Svar

Du har brukt p-piller i mange år, både Yasminelle og Loette, og du har hatt regelmessige blødninger til ventet tid. Etter siste vanlige menstruasjon har du nå i en ukes tid hatt ny blødning. Du beskriver også at du tidligere har hatt blødning fra livmorhalsen etter samleie, men gynekologisk undersøkelse har vært normal.  

Slike ekstrablødninger, spesielt når de kommer etter samleie, kan skyldes forandringer på livmorhalsen i form av en ‘ektopi’ hvor det er rikelig og blodrik slimhinne på utsiden av livmorhalsen. Det er godartede forandringer som er ganske vanlige hos kvinner i fruktbar alder, og spesielt hos de som bruker p-piller med østrogen. Det kan også skyldes infeksjon eller forandringer på livmorhalsen som polypper. 

Hvis det fortsetter inn i neste syklus, så bør du få ny undersøkelse av livmorhalsen hos din fastlege.  

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-