Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Unormale blødninger. Effekt av hormonspiral eller overgangsalder?

Spørsmål

Jeg er 46 år. Fikk innlagt en Mirena hormonspiral i februar 2019. Ved siden av prevensjonsbehov, hadde jeg også store og smertefulle menstruasjoner før den ble lagt inn, syklus 23-24 dager. Cerazette som jeg prøvde først, ga meg langvarige blødninger. Jeg har ikke mistet mensen med spiralen, men har hele tiden hatt veldig uregelmessig syklus på alt fra 18 til 60 dager, og alt fra 3 til 10-11 blødningsdager hver gang. Brunt blod. Kan spotte innimellom også og føler at jeg må gå med truseinnlegg sånn hele tiden i tilfelle... Er fornøyd med spiralen ellers, ingen smerter. Alltid hatt normale celleprøver, sist i april 2020. Jeg fikk påvist en 5 cm stor eggstokkcyste på høyre side da, normal blodprøve. Alt så bra ut ellers. Cysten var borte da den ble kontrollert i august (tror kanskje den sprakk av seg selv noen dager etter gynekologbesøket, hadde da kraftige smertetak der eggstokken ligger), men nå hadde jeg en ny cyste på 3 cm på venstre side. Celleprøve ble ikke tatt da det var normal prøve i april, men gynekologen sa at livmorhalsen så fin ut, ingen synlige forandringer. Høres dette med blødningsmønsteret normalt ut? Jeg er vel kanskje på tur inn i overgangsalderen også? Hva kan skyldes spiralen, og hva skyldes hormonene mine? Min mor hadde forøvrig svært kraftige og til dels uforutsigbare blødninger da hun var litt eldre enn meg. Man hører liksom kun om de som mister mensen med Mirena, men har vel innsett at dette ikke gjelder meg. Håper på svar.

Kvinne 46
Svar

  

Mirena (hormonspiral med gestagen) og Cerazette (gestagen--p-pille) har begge den effekt at de endrer på menstruasjonen. Med Cerazette kan man regne med at en tredel får mindre eller ingen blødning, en tredel omtrent uendret blødning og den siste tredel mer blødning. Du hørte altså til i den siste kategori, men det sier ikke noe om hvordan du vil reagere på hormonspiral. 

Hos de som har en Mirena, vil i gjennomsnitt ca 15% bli blødningsfri etter 1 år og 25% etter 2 års bruk, men totalt sett vil 80% få mindre blødning.

I årene før menopausen (siste menstruasjon) er det mye uro i hormonene, blødninger som uteblir/forsinkes og når de så kommer kan de være voldsomme. Med hormonspiralen unngår man de voldsomme blødninger, men kan i stedet få slitsomme mellomblødninger. Hva som skyldes spiral og hva som skyldes hormonendringer i tiden før menopausen, det er vanskelig å uttale seg om. Dessverre har vi ingen metode til sikkert å behandle slike blødningsproblemer.

Eggstokkcyster er en ikke ukjent bivirkning av hormonspiralen, og det er helt ufarlig. Hvis cysten er under 4 cm er det ikke aktuelt med kontroll. Cyster forsvinner ofte av seg selv, som du har sett. Først hvis de blir over 8 cm kan man overveie operasjon.

Vennlig hilsen Mette