Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Unormal syklus etter stopp med p-pille

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på hva som er normalt og ikke innenfor menstruasjon etter p pilleslutt og når det er «normalt» å forvente at man skal kunne bli gravid. Jeg har allerede fått et barn men det er 9år siden. Har gått på prevensjon p pille siden. Har hatt uregelmessige menstruasjoner tror jeg før jeg ble mor, ikke helt sikker da det er så lenge siden. Jeg sluttet på p pillene 1.des.2018, mensen kom ganske fort etterpå. Sleit det siste året med at jeg fikk mensen utenom placebopillene og måtte starte på nytt brett flere ganger. VCa 2 uker mellom av og til. Dette kan ha vært på grunn av slurving m p-pillene men mener selv at det skjedde for ofte til at det kun var pga det. Men tilbake til nå, hadde syklus på 21 dager sist, med 3 dager menstruasjonsblødning, så ble neste syklus 17 dager og har nå fått mensen igjen. Prøvde å gjøre litt research på emnet men ble ikke helt klok dessverre. Syklus på 17 dager er jo kort, men kan det ha med at det er 3,5 måned siden p pilleslutt? Også lurer jeg på om det med hyppig mens selvom jeg gikk på p piller er et faresignal for deg? Eventuelt når og på hvilket grunnlag anbefaler du at jeg tar kontakt m fastlege? Tusen takk for svar og for at tjenesten fins. Med vennlig hilsen meg.

Kvinne 26
Svar

Normal syklus har et intervall mellom blødninger (fra første dag i syklus til neste første dag) på mellom 21 og 35 dager, og varighet opp til 7 dager. Ved slik syklus kan man regne med at det er eggløsning, i de aller fleste sykluser.  

Med p-pille er det normalt å få blødning et par dager etter at man har startet med placebotablettene ellers ikke.   Normalt er effekt av p-piller ute av kroppen etter kort tid, faktisk bare etter noen dager. Det er opphør av p-pillens effekt som fremkaller blødningen. Nå er effekten av p-pillen garantert borte hos deg. Du er nå tilbake til ‘basis’. Og hva er så det for deg? Du nevner at du muligens tidligere har hatt uregelmessig syklus, men du har iallfall oppnådd graviditet.  

I og med at du både har hatt unormale blødninger mens du brukte p-pille og nå også har unormal syklus, så synes jeg du skal snakke med fastlegen. Hvis det er eggløsning som nå svikter, så blir det unormal syklus og da blir man selvsagt ikke gravid. Fastlegen vil sannsynligvis ta hormonprøver av deg, og sikkert henvise til gynekolog som kan vurdere prøvene og som kan undersøke deg gynekologisk, og som med ultralyd se om det er noe unormalt med eggstokker eller livmor.   

Ved manglende eggløsning, kan eggløsning settes i gang med tabletter eller med sprøyter, avhengig av årsaken.  

Lykke til, vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-