Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Unormal blødning

Spørsmål

Hei! Jeg slutta på p-piller i slutten av oktober, og har registrert syklusene siden da. De har vært på 33, 31 og 34 dager. Nå er jeg på dag 46 i den fjerde syklusen jeg har målt. Forrige mens var 6. - 11. februar. Vi begynte å prøve å bli gravide i februar og hadde sex 28. feb, 1.mars og 7.mars. 10. mars kom et tydelig dropp i basal temperatur, før det var oppe igjen neste dag. Samme dag, 10.mars, begynte jeg å få spott-blødning. Spottingen varte fra 10.-18.mars. Først tynt, lyerosa, så lysebrunt, så litt tykkere brunt. Men tydelig spotting, ikke mensblod. 18. mars føltes det mer ut som mensen, med småmurring og væska var mer mensaktig i fargen denne dagen. På kvelden var det borte. Ingen spotting/mens. Jeg har aldri hatt spotting over flere dager før. Kun litt dagen før og dagen etter mensen. Det jeg lurer på er hva dette kan ha vært? En festeblødning, tidlig spontanabort, en rar mensen, cyster på eggstokkene, PCOS, eller noe annet? Jeg tok graviditetstest 13., 18. og 19. mars. Alle negative. Jeg har også tatt noen eggløsingstester i denne og tidligere sykluser, men har aldri truffet helt og fått en tydelig positiv test. Mer små varianter av mer eller mindre svake streker. Vet ikke om det kan ha noe å si. Er også overvektig.

Mann 26
Svar

  

En normal syklus (25 til 35 dager fra første menstruasjonsdag til neste første) vil i de første to ukene være preget av at det samtidig med at egget modnes produseres østrogen som får livmorslimhinnen til å vokse. Når egget er fullt modnet, utløses det fra eggstokken til mulig befruktning. Fra stedet hvor egget vokset, ‘det gule legemet’, produseres nå både progesteron og østrogen som forbereder livmorslimhinnen til å ta imot et befruktet egg. Hvis det ikke har skjedd befruktning, så vil det gule legemet slutte å produsere hormoner, og det medfører at livmorslimhinnen avstøtes, det gir en vanlig menstruasjon.

Hvis det ikke har skjedd eggløsning, så kan livmorslimhinnen fortsette å vokse og det kan gi småblødninger over lengre tid. Det har ikke vært et gult legeme med dannelse av progesteron som er nødvendig for en normal utvikling og avstøtning av slimhinnen når det ikke er graviditet.

Du har i den siste syklus tydeligvis ikke hatt eggløsning, ingen positiv test og ingen typisk temperaturøking (da ville temperaturen typisk ha lagt seg på 36,5 til 36,6 hos deg frem til neste menstruasjon).

Du lurer på er hva dette kan ha vært? 

· En festeblødning, tidlig spontanabort? Svar: nei, du har ikke vært gravid

· en rar mensen? Svar: ja, det er en unormal menstruasjon 

· cyster på eggstokkene Svar: de gir vanligvis  ikke blødningsforstyrrelser

· PCOS? Svar: det er en mulighet, men alt for tidlig å stille denne diagnose,  i og med at det bare har vært en unormal syklus. Ved PCOS (poly cystisk ovarie syndrom) er det spesielle forhold ved eggstokkene (mange små eggsekker), sjeldne menstruasjoner (mindre enn 10 per år) og tegn på overproduksjon av mannlige hormoner (øket hårvkest, kviser)

· eller noe annet? Svar: Det kan være andre, sjeldnere hormonforstyrrelser

Hva kan du gjøre? Hvis blødningen fortsetter, så kan det være aktuelt å ta en gestagen-kur (kunstig progesteron), f.eks, Provera 10 mg i 14 dager. Det vil gi en mer normal menstruasjon

Hvis uregelmessigheten fortsetter, så kan din fastlege henvise deg til gynekolog, f.eks. etter 3-6 måneder. Overvekt kan fremkalle PCOS, så det vil være lurt å gå ned noen kg, 5 kg kan gjøre underverker.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-