Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Unormal blødning

Spørsmål

Hei! Jeg hadde en abort i starten av november i år da jeg var i uke 14. 9/11 tok jeg en tablett Mifegyne og 11/11 kom jeg på sykehus og fikk Cytotec og alt gikk bra. 15/11 fikk jeg smerter i magen og tidlig tegn på betennelse med fortykket slimhinne så det endte opp med antibiotika og utskraping 16/11. Etter dette har det blødd som en mens i ca 10 dager og deretter blødd mindre. Blødningene avtok i starten av desember, men har hatt litt småblødninger av og på. Ofte bare litt blod én gang i løpet av dagen og normal utflod (uten farge) resten av dagen. Har tatt blodprøver hos legen jevnlig etter utskrapingen for å se at hcg synker, noe den gjorde. Den siste prøven (10/12) var hcg på 8 og graviditetstestene jeg har tatt hjemme har vært negative siden. Jeg har også tatt eggløsningstester hjemme da jeg vil forsøke å bli gravid igjen. Testene har vært negative helt frem til positiv test 14/12. Dagen etter kunne jeg kjenne at jeg hadde eggløsning i form av smerter på den ene siden av magen (slik jeg pleier å kjenne det ved eggløsning), samt at jeg i dagene før har hatt rikelig med "eggløsningsslim" som avtok daget etter eggløsningen. Hadde også en liten blødning under eggløsningen. Nå i dag, to dager etter eggløsningen så fikk jeg en ny blødning. Den er større enn de småblødningene jeg har hatt tidligere og det er rødt blod. I forbindelse med denne blødningen har jeg hatt svake menssmerter og nå i skrivende stund en litt "stikkende/dunkende" følelse på samme side som eggløsningen kom fra. Hva kan dette skyldes? Har regelmessige sykluser til vanlig uten småblødninger. Når jeg leser på nett så kan slike blødninger skyldes ubalanse i hormonene. Kan jeg ha for lite progesteron? Kan dette skyldes Mifegyne tabletten selvom det er over 1 mnd siden jeg tok den? Eller kommer blødningene av noe annet? Må man til lege eller kan jeg gjøre noe selv? Hva er veien videre? Er det mulig at jeg kan ha blitt og er gravid nå selv om man har blødninger rundt og etter eggløsningen?

Kvinne 30
Svar

  

For å oppsummere:

Du har hatt en spontanabort (14 uke) som man behandlet med hormoner, men du måtte ha en utskrapning 16.11. for å få alt abortvev fjernet. Du hadde en blødning på 10 dager etterpå og 10.12. var blodprøve for svangerskapshormonet HCG på 8, graviditetstestene du selv tok var negative.

Du hadde positiv eggløsningstest 14.12., men to dager senere fikk du blødning og du har noen smerter på den siden hvor du mener å ha hatt eggløsning.

Du stiller noen spørsmål:

· Hva kan dette skyldes? Svar: ikke godt å si. Det kan oppstå blodansamling i eggstokken i forbindelse med eggløsning, det kan gi smerter. Det kan ha oppstått en cyste som også kan gi smerter. 

· Har regelmessige sykluser til vanlig uten småblødninger. Når jeg leser på nett så kan slike blødninger skyldes ubalanse i hormonene. Kan jeg ha for lite progesteron? Svar: det diskuteres om det er noe som heter lutealsvikt eller for lav progesteron og om det har betydning. Det er også usikkert om det er noe som går igjen fra syklus til syklus. 

· Kan dette skyldes Mifegyne tabletten selvom det er over 1 mnd siden jeg tok den? Svar: dette hormonet skulle for lengt være ute av kroppen

· Eller kommer blødningene av noe annet? Svar: det kan komme blødning fra livmorkroppen og fra livmorhalsen. Det kan bare fastslås ved en gynekologisk undersøkelse. Du hadde undersøkelse i forbindelse med aborten, så livmorhalsen må være klarert normal?

· Må man til lege eller kan jeg gjøre noe selv? Svar: det er ikke noe du selv kan gjøre

· Hva er veien videre? Svar: jeg vil foreslå at du ser det an til etter neste menstruasjon, men at du  søker lege hvis smertene øker.

· Er det mulig at jeg kan ha blitt og er gravid nå selv om man har blødninger rundt og etter eggløsningen? Svar: Hvis du har hatt eggløsning, så er graviditet en mulighet uansett om det har vært blødning.

Første syklus etter en abort kan være annerledes, så jeg synes at du kan se det an til etter neste menstruasjon. Hvis du fortsatt blør til den tid, så er det lurt med en sjekk. Hvis du får økende smerter, så bør du også få en undersøkelse.

Vennlig hilsen Mette 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-