Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tynn livmorslimhinne

Spørsmål

Hei. Jeg har sluttet på P-piller for over et år siden og har kun hatt små blødninger månedlig med brunt blod. Var på innvendig ultralyd og fikk beskjed om at jeg hadde nylig hatt eggløsning, men mangler endometrium. Jeg tok masse blodprøver og alt var normalt (inkl hormonprøvene). Forstod at det ikke var vanlig å mangle endometrium når man har normal eggløsning fordi det henger sammen. Jeg er 37 år, har et barn fra før. Hun ble født prematurt da fostervannet mitt gikk i uke 15. (Hun er helt frisk nå). Er det noe man kan gjøre for å få tilbake endometrium? Kan dette problemet ha noe med å gjøre at fostervannet mitt gikk så tidlig i forrige svangerskap? Takk for hjelpen. Mvh MN

Kvinne 37
Svar

  

Det er dessverre en del meget vesentlige opplysninger som mangler for at jeg kan gi deg et velbegrunnet svar:

· Hvor lenge er det siden du fødte? Har du siden fødselen ikke hatt menstruasjoner i det hele tatt (bort sett fra småblødning)? 

· Hadde du utskraping eller betennelse i livmoren i forbindelse med fødselen Det kan ødelegge livmorslimhinnen (endometrium). Tidlig fostervannsavgang uten betennelse kan ikke forklare fravær av menstruasjon.

· Fikk du normale blødninger mens du brukte p-piller? Hvis det er tilfelle, så mangler du ikke endometrium.

· Hvordan var verdiene av dine hormonprøver? Selv om hver verdi er innen normalområdet, så kan kombinasjonen ha betydning for korrekt tolkning. Hvis du nylig hadde hatt eggløsning, så vil progesteron-verdien være en meget viktig informasjon.

· Kan gammastråling ha skadet din hypofyse så det ikke sendes ut stimulerende hormon FSH for eggmodning og østrogenproduksjon til å stimulere endometriet til vekst. 

· Når var din graviditet i forhold til de to bestrålinger? Hvis det var før, hadde du problemer med å bli gravid?

For å besvare ditt spørsmål: Hvis endometriet er tynt på grunn av manglende østrogenstimulering, så kan man få det til å vokse.

Hvis endometriet ikke vokser tross normal hormonpåvirkning (med østrogen), så er det dessverre ikke effektiv behandling.

Vennlig hilsen Mette