Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svake menstruasjonsblødninger

Spørsmål

Hei! Jeg sluttet på cerazette i august etter å ha gått på dem i flere år. Før jeg startet på p-piller hadde jeg menstruasjon i 5-6 dager, med en syklus på ca 28 dager, og ganske kraftig blødning, iallefall de to første dagene. Ingen menssmerter. Nå har jeg hatt menstruasjon 5 ganger siden jeg sluttet, med ca 31-38 dager mellom hver.

Jeg får eggløsningsslim som vanlig, og det er jo en viss regelmessighet over menstruasjonen, men mengden blod er mye mindre.

Blør i 2 dager, og på dag 2 kunne jeg greid meg med kun 2-3 bind dersom jeg ville. Har også litt større menssmerter enn før, men ikke noe mer enn at 2 paracet er mer enn nok.

Har tenkt at det skal gå tilbake til slik syklusen var før, men nå har jeg hatt menstruasjon noen ganger, og det er ikke mye endring å se. Er dette normalt, eller noe jeg bør ta opp videre?

Er det et resultat av p-pillene, eller burde jeg gi det mer tid for å normalisere seg? Ville dette skjedd over disse årene uansett? Er en så liten menstruasjonsmengde "bærekraftig" med tanke på om det kan feste seg egg der i fremtiden når jeg vil bli gravid? Går ikke på noen medisiner, og har ingen kjente sykdommer.

Kvinne 24
Svar

  

Ditt problem er altså at du etter å ha sluttet med Cerazette etter mange års bruk har fått mye svakere blødninger enn før du brukte Cerazette og lurer nå på om det kan bli et problem ved senere ønske om graviditet. En normal menstruasjonssyklus er 25 (21)-35 dagers intervall, regnet fra første til første blødningsdag, og varighet av blødningen er 4-8 dager med størst blødning i de første to dagene. Totalt sett under 80 ml blødning. Du blør altså mindre enn det som er normalt, men det oppfattes vanligvis ikke som noe problem. 

Svar på dine spørsmål:

· Er dette normalt, eller noe jeg bør ta opp videre? Svar: så lenge du ikke har problemer som at du ikke blir gravid, så kan jeg ikke se at det er nødvendig med utredning, se dog senere under råd

· Er det et resultat av ppillene, eller burde jeg gi det mer tid for å normalisere seg? Svar: et er helt sikkert, det har intet med Cerazette bruken å gjøre. Cerazette er ute av kroppen i løpet av en ukes tid og da har kroppen glemt alt om at du brukte prevensjon.

· Ville dette skjedd over disse årene uansett? Svar: dessverre mangler det viktig informasjon. Når fikk du din første menstruasjon? Hvordan var blødningene da du startet på Cerazette? Hvor gammel var du da du begynte med Cerazette? Hvordan var dine blødninger mens du brukte Cerazette? Har du vært gravid? Var det evt komplikasjoner i forbindelse med en abort? Så jeg kan ikke besvare dette spørsmålet.

· Er en så liten menstruasjonsmengde "bærekraftig" med tanke på om det kan feste seg egg der i fremtiden når jeg vil bli gravid? Svar: når er det ikke menstruasjonsmengden i seg selv, men utviklingen av slimhinnen inne i livmoren som sier noe om ‘bærekraften’ for å bruke ditt uttrykk. Mengden av menstruasjonsblødning er ikke nødvendigvis relatert til utviklingen av slimhinnen.

Her stiller jeg meg selv noen spørsmål. Hvis du har hatt en abort, spesielt kirurgisk, kan det ha dannet seg sammenvoksinger inne i livmoren så det ikke blir så mye blødning. Sammenvoksinger oppstår imidlertid ikke av seg selv. Dine syklus er nærmest normal og du har eggløsningssymptomer, men det beviser ikke at du har normal syklus med normal hormonproduksjon.

For å få svar på om livmorslimhinnen utvikler seg normalt etter dokumentert eggløsning, kan man foreta denne undersøkelsen:

En uke før ventet menstruasjon kan man i en blodprøve måle østradiol (hormonet som stimulerer livmorslimhinnen til vekst) og progesteron (hormonet som dannes etter eggløsning) og tykkelsen av livmorslimhinnen kan måles ved ultralyd, og det kan evt med et slags sugerør (Pipelle-prøve) hentes ut slimhinne til vurdering under mikroskop. Blodprøver kan tas hos fastlegen, de andre undersøkelser må gjøres hos gynekolog som kan vurdere resultatene. Ved tegn på hormonmangel/sviktende eggløsning kan det stimuleres med hormoner, men det gjøres kun ved barneønske. Hvis det er tegn på hormonmangel og ikke foreligger barneønske, kan det tilføres hormoner av samme type som kvinner får etter overgangsalderen.

Det ble mye informasjon, men ta det evt. opp med din fastlege.

Vennlig hilsen Mette

02.02.21 11:02