Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Småblødning med hormonspiral

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt hormonspiral (Kyleena) i snart tre år. Etter innsettelsen gikk jeg som forventet noen måneder med blødninger før mensen stoppet opp helt. For litt over fire måneder siden hadde jeg et kortvarig forhold som innebar sex uten kondom. Etter kort tid fikk jeg brått nyrebekkenbetennelse, noe jeg aldri har opplevd før. Dette uten noen symptomer på urinveisinfeksjon, svie, kløe eller noe. Smertene var akutte, og etter besøk på legevakten og leger meg fikk jeg to antibiotikabehandlinger da det var ettervirkninger som blødninger, kvalme og smerter i korsrygg og hofteparti i rundt tre uker i ettertid. Jeg ble sjekket for graviditet, klamydia, mykoplasma, celleforandringer og tatt ultralyd for å se til at spiralen lå som normalt. Alle prøvene viste at ting var som normalt ... Likevel har det – over fire måneder senere – ikke har gått én dag uten blødninger blandet med slim/utflod. Blodet kan være alt fra rødt og rosa til brunaktig, men aldri som helt friskt blod alene. Mengden er varierende, men det har aldri vært behov for mer enn et truseinnlegg. Hva kan dette være? Jeg sliter med konklusjonen om at det er normalt, når det ikke føles slik for meg. Det er frustrerende og ikke minst sjenerende ovenfor partner under samleie. Som tilleggsinformasjon er jeg kampsportsutøver der jeg i perioder, ved siden av jobb, trener to ganger daglig. Kutter også mye vekt før kamp, og beveger meg gjerne + - 8 kg opptil fire ganger i året. Jeg har med det (i mitt selvdiagnosiserende hode) vurdert om jeg kan ha påvirket hormonbalansen med diett til tross for at det er gjort på en forsvarlig måte. Men jeg vet ikke. I dag sitter jeg med følelsen av at det finnes altfor lite lett-tilgjengelig informasjon om dette temaet. :) Håper på et svar om hva det kan være, og hva jeg evt kan gjøre for å bli kvitt blødningene. Tusen takk!

Kvinne 29
Svar

  

Nyrebekkenbetennelsen er vel et overstått kapittel? Det skal jeg ikke vurdere, men bare opplyse om at blødninger ikke er en bivirkning av behandling.

Så til dine blødninger. Det er ikke uvanlig med slike blødninger med en hormonspiral, men litt uvanlig at de kommer etter en periode uten blødninger i det hele tatt. Jeg ville da anbefale sjekk av livmorhulen med ultralyd for å se etter f.eks. polypper og evt, få tatt en prøve av livmorslimhinnen. Det er dessverre ikke noe som effektivt kan behandle slikt blødningsmønster med hormonspiralen. De to muligheter som gjenstår: å fjerne spiralen eller å godta det som en bivirkning.

Så spør du om evt. hormonforstyrrelser på grunn av kostholdsendringer. Vi vet at slanking og trening (mer enn 2 timer per dag?) kan få menstruasjonene til å stoppe helt opp fordi østrogenproduksjonen reduseres. I og med at du har småblødninger, så er det nok ikke tilfelle hos deg (østrogenmangel), det er tegn på at du produserer østrogen. Det er imidlertid umulig å si noe om evt. hormonendringer i og med at du har en hormonspiral. Hormonspiralen vil som regel overstyre evt. hormonendringer (bortsett fra lavt østrogen eller graviditet). En hormonprøve vil vanligvis ikke kunne gi et svar da hormonene endrer seg fra dag til dag i en normal syklus, og vi vet ikke hvor du er i en syklus.

Fjerning av spiralen vil kunne gi svar om evt. hormonforstyrrelse, men det er du som må ta et valg.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-