Småblødning i overgangsalder

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 48 år. Jeg er overvektig, og har forløst to barn med keisersnitt. Første da jeg var 21 år, andre da jeg var 36 år. Jeg mistet plutselig mensen da min far fil beskjed om døende kreft. Dette var i September -17. I januar -18 normal mens. I mars, juni og oktober -18, kun litt blod på papiret. Så borte helt til i dag, litt blod på papiret. Siste gu april -17, da så legen at eggstokkene hadde krympet og at jeg var i overgangsalder. Det jeg lurer på er om mitt bilde er normalt over så lang tid? Har ingen smerter eller ubehag, kun illeluktende lukt nedentil, men har kronisk vaginitt. Det ble også tatt celleprøve ved siste GU. Normal. Kjenner meg varm innimellom, hår raskt over, men merker det flere ganger hver natt at jeg må av med dynen å ha åpent vindu. Ellers ingen plager. Fin form. Lurer på om dette er en normal gang i overgangsalderen, og om jeg kan forvente disse blødningsepisidene lenge?

Kvinne 48

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

I overgangsalderen (som starter når det kommer forsinkelse på mer enn en uke med blødningene) er det vanlig med uregelmessige blødninger på grunn av hormonforstyrrelser som svingende østrogen og helt eller periodevis bortfall av eggløsning. Noen får ikke slik uregelmessighet, det stopper brått opp, andre sliter med blødninger som kommer og går uten mønster i måneder, kanskje år. 

Vanlig rutine er å utrede blødninger som kommer etter at det har vært stopp i et helt år eller mer. Din siste normale menstruasjon var i januar 2018 og du er overvektig, det siste øker risiko for celleforandringer i livmoren (sjekkes ikke med vanlig celleprøve).  Jeg synes derfor at du bør få en grundig undersøkelse, helst hos gynekolog som kan utføre ultralyd av livmorslimhinnen og som kan ta en prøve av livmorslimhinnen, om det anses for nødvendig. 

Med hensyn til din kroniske vaginitt, så bør du overveie lokal østrogenbehandling. Du kan uten resept kjøpe et svakt østrogen (Ovesterin) som stikkpille eller krem. Det er ikke risiko forbundet med slik behandling. 

Det du beskriver om nattesvette er ganske typisk når østrogennivået faller. Dette symptomet kan vare i mange år (5-7 år ?) 

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-