Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rikelige og langvarige blødninger i 40-årene

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt regelmessig menstruasjon hver mnd. I november begynte jeg å blø litt mer men kun i 6 dager. 2.desember begyntejeg å blø svært mye (tampong+bind) og må skifte ofte. Nå er vi komt til 14.12, jeg blør mye fortsatt er kvalm, sliten og trøtt. Hva gjør jeg????

Svar

Du er 43 år og det er en alder hvor det ofte kan komme blødningsforstyrrelser, fordi hormonforholdene kommer ut av kontroll. Som regel skyldes det manglende eggløsning, og da dannes ikke hormonet progesteron som regulerer syklus. 

Du har nå fått en langvarig blødning og er kvalm og sliten. Er graviditet utelukket? Jeg forstår at du ikke bruker prevensjon som kan endre på syklus? Jeg synes at du skal ta en tur til din fastlege for en kontroll for å utelukke andre årsaker til blødningene som f.eks. muskelknuter på livmoren Det er mulig at du vil få henvisning til gynekolog som også kan ta ultralyd og evt. prøve av livmorslimhinnen? Hvis det foreligger eggløsningssvikt kan syklus reguleres med Provera-tabletter eller du kan få en hormonspiral innsatt. Jeg vet ikke hvorfor du fikk tatt den forrige ut? I ventetiden er det ikke så mye du kan gjøre, så jeg håper at du snart kan få hjelp. 

Vennlig hilsen Mette