Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rikelige menstruasjoner

Spørsmål

Hei! Jeg har en datter på 15 år. Når hun har mensen blør hun veldig mye, hun har alltid to bind på seg men blør likevel igjennom. Til orientering har jeg (mammaen hennes) også bløtt ekstremt mye, har gått på Cyklapron. Gir henne selvfølgelig Floridax og Ferritin. Spørsmålet mitt er; finnes det noe som minsker blødninger, bortsett fra Cyklapron og p-piller?

Kvinne 15
Svar

  

Jeg synes det bør undersøkes om din datter (som du selv muligens også kan ha) har en koagulasjonsforstyrrelse i blodet (redusert evne til å stoppe en blødning). Vanligst hos kvinner er Von Willebrand’s sykdom, som er arvelig. Det kan testes ved en blodprøve.

Som du nevner, så er Cyklokapron en mulighet, men dosen er ganske høy med 2-3 tabl. x 3-4 ved rikelige blødninger. Det stopper ikke blødningen, men reduserer til ca. halvparten.

Legemidler av typen NSAID (Naproxen etc.) som brukes ved menstruasjonssmerter kan redusere blødning med ca. 30%

P-pille kan i seg selv redusere/halvere blødningsmengden, men tas pillene uten pause, så kan man unngå menstruasjoner.

Hormonspiralen kan også gis til unge jenter, det finnes en mindre utgave, Kyleena, som reduserer blødningen med ca 80%, og etter 1 år vil ca 10% miste menstruasjonen, etter 2-3 år: ca 20%. 

De østrogenfri p-piller, Cerazette, vil hos 1 av 3 gi mindre blødning, men noen får mer blødning. Det samme er tilfelle med p-staven, et implantat som legges under huden med tre års varighet.

Så har vi p-sprøyten, Depo-Provera, som etter hvert (ett år ?) kan stoppe blødningene helt.

Dessverre er tilbudet hormonbehandling (som også virker som prevensjon). Det er bare Cyklokapron (og NSAID) som kan reduseres blødning uten å tilføre hormoner som griper inn i systemet.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-