Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

P-pille uten pause og gjennombruddsblødninger

Spørsmål

Hei! Jeg har brukt p-piller i 8-9 år(Yasminelle 28). Byttet til p-stav, men fjernet denne etter ca to år grunnet bivirkninger. Nå bruker jeg de samme p-pillene igjen og har hoppet over menstruasjon etter jeg fjernet p-staven. (ca 1,5 år) De siste fire ukene har jeg opplevd uregelmessige blødninger ved 4-5 anledninger. Det har vært ørsmå blødninger/blodtilblandet geleaktig/klebrig utflod.(Små mengder, varighet, ca 1 dag) Jeg tar p-pillen min til omtrent samme tid hver dag, noen dager kan ha vært litt tidligere og andre dager litt senere. Har ikke opplevd noe spesielt ved dette tidligere. I dag opplevde jeg en halvtime med magevondt før jeg oppdaget at jeg hadde en større blødning.(Minnet om det som er normal menstruasjon for meg.) Ser ut til at det har avtatt nå mot kvelden og det var kun den ene blødningen. Opplever ingen svie eller kløe nedentil, er med fast partner. Skyldes dette at jeg hopper over menstruasjon? Kan det ha en sammenheng med at jeg har begynt å trene igjen? Når burde jeg evt kontakte fastlege? Tusen takk for svar!

Kvinne 25
Svar

  

Ja, det er et vanlig problem at det kan komme ‘gjennombruddsblødninger’ når man bruker p-pille uten pause. Det pleier å stoppe opp ganske fort, men blir det for langvarige blødning, så kan det være gunstig å holde tre dagers pause og så begynne igjen. Det går ikke ut over sikkerheten med en slik liten pause.

Blødning kan ikke forklares med trening. Ved infeksjon (som chlamydia) kan det oppstå mellomblødninger, men du er kanskje sjekket for det?

Du er nå 25 år og det er en alder hvor man starter med å få tatt prøve fra livmorhalsen med hensyn til celleforandringer. Det anbefales også selv om man er vaksinert mot HPV. 

Med hensyn til å ta p-pille uten pause, så er det noe man anbefaler, men det man kan forvente unormale blødninger.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-