Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Muskelknuter på livmoren

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 47,5 år som har muskelknuter i livmor. Ved siste GU mente min gynokolog at den ene var så pass stor at jeg ville kunne merke den og jeg kan selv avgjøre om jeg vil hun skal henvise til oprasjon. Det siste året har jeg hatt blødninger utenom mens og mer utflod spesielt om morgenen. Av og til bare litt. Ved siste mens har jeg nå blødd mye i ca 3 uker. Jeg har hormonspiral. Ny ble satt inn i desember. Har hatt spiral i 8 år. Jeg har ingen andre symptomer på overgangsalder hvis dette er en begynnelse på dette. Kjenner trykk i nedre del av rygg og må ofte på do om natten. Blør man så mye også på hormonspiral med store muskeknuter i livmor? Hvordan vite om dette er pga overgangsalder når jeg har hormonspiral? Nina

Kvinne 47
Svar

  

Her var det en del å ta tak i.

Jeg tror at det var lurt å få en ny hormonspiral etter så mange år og med økende blødning. Hvis det etter lang tids bruk kommer nye blødninger og utflod, så er det kanskje en ide å få sjekket livmorslimhinnen? Jeg tenker på vevsprøve fra livmorhulen, det kan gjøres enkelt med et slags sugerør, Pipelle-prøve.

Så var det muskelknutene. Du sier ikke hvor lenge du har hatt dem og hvor mye de har vokst. Det kan jo være de som trykker på urinblæren så du får hyppigere trang til vannlatning? Muskelknuter vil gå tilbake etter overgangsalderen, så det er et spørsmål om du vil se det an eller ha behandling? Man kan forsøke embolisering hvor man stopper blodtilføresel til muskelknuten så den skrumper. Man kan behandle med legemidlet Esmya (tablett) som er effektivt for å få muskelknuter til å skrumpe og stoppe blødning, men det går ikke så bra å kombinere med hormonspiral, den må da fjernes. Ved operasjon fjerner man hele livmoren, men ikke eggstokkene, så du kommer ikke i overgangsalder av den grunn. 

Det kan være vanskelig å vite om du er i overgangsalderen fordi hormonspiralen innvirker på blødningsmønsteret. Det er mulig å få en viss ide ved hormonmåling, men hormonene endrer seg fra dag til dag (nesten da) i årene før det stopper opp (ved menopausen), og det er vanskelig å vite når i syklus prøven er tatt.

Til dine konkrete spørsmål:

1. Blør man så mye også på hormonspiral med store muskeknuter i livmor? Svar: det er meget individuelt, men jeg legger mest vekt på at blødningsmønsteret har endret seg og derfor bør utredes.

2. Hvordan vite om dette er pga overgangsalder når jeg har hormonspiral? Svar: her er symptomer viktige. Hvis blødningene stopper opp, så kan det være menopause eller effekt av hormonspiralen (ca. 25% mister menstruasjonen etter 3 års bruk). En blodprøve med måling av østradiol, FSH og LH kan være veiledende, men ikke avgjørende. Symptomer med hetetokter og nattesvette, evt. dårlig søvn er tegn på overgangsalder.

Vennlig hilsen Mette