Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mellomblødninger. Redd for livmorhalskreft,

Spørsmål

Hei, jeg er en dame som fyller 25 år i oktober dette året. I både juni og juli har jeg hatt mellomblødninger som har kommet ca en uke før mensen, mye mer utflod enn vanlig, og i tillegg har jeg fått blod etter samleie. Jeg dro til gynekolog der jeg fortalte at jeg er veldig bekymret for at jeg har livmorhalskreft, og vi gjorde en gynekologisk undersøkelse. Hun fortalte meg først at livmorhalsen min ser helt fin ut når hun så med bare «øyet». Deretter brukte hun eddiksyre, og da fortalte hun at hun så et lite område nederst som hadde celleforandringer. Hun tok en test av dette og jeg må nå være urolig og vente i fire uker. Jeg ser overalt at celleforandringer ikke gir symptomer, men kreft gir de symptomene jeg har. Jeg har testet negativt på de vanligste kjønnssykdommene, så jeg vet at det ikke er en slik infeksjon som gir plagene jeg har. Det jeg lurer på er: Jeg har aldri hørt om noen som har blitt fortalt at de har celleforandringer på selve undersøkelsen. Betyr det at det er større og grovere forandringer enn til vanlig, siden hun kunne si det med en gang? Hva tenker du om sannsynligheten for at jeg har kreft? (hadde samleie første gang da jeg var 17 år) Hvis det er kreft, vil det stå tydelig i svaret jeg får på celleprøven min? Hva annet kan det være? Hvis det er kreft, tror du den kan ha spredd seg og være av alvorlig grad?

Kvinne 24
Svar

Alle er redd for kreft, og det er fint at du har søkt lege ved symptomer.   

Først tar vi det med dine symptomer: blødning ved samleie og utflod. Hos kvinner i fruktbar alder, og spesielt hos de som bruker p-pille, er det ganske vanlig med det som betegnes ‘ektopi’ på livmorhalsen. Det betyr at den slimhinne som er inne i livmorhalsen har vokst ut på overflaten av livmorhalsen som vender ned mot skjeden. Den ses som et rødt område fordi den er rik på blodkar som lett brister ved berøring som samleie og anstrengelse (evt. ved avføring). Det kan forklare mellomblødninger og blødninger ved samleie, i mindre grad utflod som kan ha andre årsaker.

Gynekologen som ser på livmorhalsen sier at det ser fint ut. Livmorhalskreft ser ikke ‘fin ut’. Kolposkopi (kikkertundersøkelse) gir en forstørrelse av livmorhalsen hvor mønster for blodkar og kjertler ses. Med eddiksyre får legen enda bedre mulighet for å bedømme selv minimale forandringer av ‘uro i vevet’. I kanten av en ‘ektopi’ skjer hele tiden endring i vevet, så det omdannes fra kjertelrikt vev til ‘platevev’ som er mer motstandsdyktig mot ytre påvirkning. Denne prosessen betegnes som 'metaplasi'. 

Hvis livmorhalsen har infeksjon med HPV (papillomvirus), så kan det ved metaplasi-prosessen skje en uheldig celledeling. Den kan gå tilbake når HPV forsvinner (det skjer hos de fleste) eller hos et fåtall kan det utvikle seg videre til forstadier og evt. livmorhalskreft. Denne prosessen tar minst 10 år. 

En viktig informasjon mangler. Er du vaksinert mot HPV? Vaksinen ble innført i 2009/10 for jenter i 7.klasse (12 år). Du var 12 år i 2007, så det er mulig at du ikke er vaksinert. Vaksinen beskytter i høy grad mot HPV som anses avgjørende for å utvikle livmorhalskreft.

Gynekologen kan ha sett meget lette forandringer som kan forklares ved HPV infeksjon, noe som mest sannsynlig vil gå tilbake. Det er grunnen til at man ikke tar rutinemessig celleprøve av kvinner under 25 år, fordi 80% blir infisert med HPV som kan gi uro i cellebildet, og hos de fleste er det forbigående forandringer. Men med vaksine unngår man HPV.

Til dine spørsmål.

· Betyr det at det er større og grovere forandringer enn til vanlig, siden hun kunne si det med en gang? Svar: legen ser ikke ‘celleforandringer’, men uro i vevet. Det er sannsynligvis det hun har sett. Hvis det var minste mistanke om kreft, så ville gynekologen ha bestilt en hurtigprøve med svar etter en uke.

· Hva tenker du om sannsynligheten for at jeg har kreft? (hadde samleie første gang da jeg var 17 år) Svar: Sannsynligheten er på det nærmeste null.

· Hvis det er kreft, vil det stå tydelig i svaret jeg får på celleprøven min? Svar: Det er vanligvis  ikke celleprøve som påviser kreft, men vevsprøve. Er det det du mener med ‘test’? Svaret vil være klart. Hvis det bare er tatt celleprøve og det viser unormale celler, så suppleres det med vevsprøve.

· Hva annet kan det være? Svar: som sagt ‘uro i vevet’ på grunn av mulig HPV

· Hvis det er kreft, tror du den kan ha spredd seg og være av alvorlig grad? Svar: Det er flere grader av ‘celleforandringer’ før det blir kreft. Du har ikke kreft!

Jeg håper at du kan roe deg ned og slippe bekymring. Hvis du ikke er vaksinert mot HPV, burde du overveie det, men du må dessverre selv betale. Det koster ca. 4 000 kr (for til sammen tre sprøyter), men er en god forsikring.

Vennlig hilsen Mette