Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mellomblødning og mulig tidlig graviditet?

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 26 år. Jeg og samboeren har ikke gått aktivt inn for å prøve å bli gravide. Men vi er der nå, at skjer det så skjer det. Jeg følger en app om hvor jeg ligger i syklusen. Har ikke gått på prevansjon på en god del år nå. To ganger nå har vi hatt samleie tett opp mot eggløsning. Og to ganger har jeg fått en liten blødning typ 6-4 dager før mensen. Nå var det også litt stikkende følelse i livmoren før denne blødningen kom. Jeg har da tatt en test for å se om dette kan være en festeblødning og om jeg faktisk er gravid. Men testene har vært negative. Hva kan denne blødningen skyldes? Har som sagt ikke gått aktivt inn for å bli gravide, men syns det er rart jeg aldri har blitt det mtp at jeg ikke har gått på prevasjon på flere år. Men de to gangene jeg vet vi har hatt samleie når jeg har hatt eggløsning så har disse blødningene kommet. Kan det vær en spontanabort?

Kvinne 26
Svar

  

‘Festeblødning’ er et begrep som vi fagfolk ikke tror på, og man snakker ikke om abort før man ‘har gått over tiden’. Så det er ikke holdepunkter for at den blødning du har opplevet er tegn på tidlig graviditet.

Blødning ved eggløsning er ikke uvanlig, og den kan også være ledsaget av en kortvarig smerte. Blødning ved samleie kan skyldes godartede forandringer på livmorhalsen, det som betegnes som ‘ektopi’ hvor det er rikelig med kjertelvev på livmorhalsen. Det er blodrikt og blør lett ved berøring. Har du tatt celleprøve? Det anbefales etter 25 år. En mellomblødning kan også skyldes infeksjon, f.eks. klamydia.

Du sier at dere ikke har brukt prevensjon på flere år, men har dere brukt andre metoder for å unngå graviditet? Hvis dere ikke har oppnådd graviditet etter 12 måneders forsøk, så kan dere søke hjelp. I så ung alder som 26 år går det vanligvis raskt å bli gravid.

Kanskje du skulle bestille time hos fastlegen for en gynekologisk undersøkelse og samtale om fruktbarhet hos deg og din partner?

Vennlig hilsen Mette