Kan dette være en chlamydia ?

Spørsmål

Hei! Jeg lå i seng med en gutt for ett halvt år siden. Vi hadde ikke sex, men han tok så vidt borti skjeden min etter å ha tatt seg selv på penis. Er det stor sannsynlighet for å bli smittet med klamydia på denne måten? I tillegg har jeg plutselig fått så innmari uregelmessig menstruasjon og det kan gå under 3 uker mellomvei gang. Jeg har alltid hatt regelmessig syklus på 28 dager. Har vært student ett år nå med en del stress, samt litt problemer i vennekrets og familie. Kan dette påvirke det? Forøvrig ikke hatt noen ande symptomer. Bør jeg kontakte lege? Mvh

Kvinne 33
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Nei, hvis det ikke skjedde mer enn det du forklarer så er nokden sjansen nokså liten, men ofte kan det i en slik situasjon skje litt mer enn det man mener er skjedd;- graden av nærhet mellom to i samme seng er ikke alltid lett å holde orden på. Men når det er sagt så smitter de fleste seksuelt overførbare sykdommene ved det ubeskyttede samleie. 


Når det gjelder årsakene til at man får uregelmessig mens så er de henimot uendelig mange;- hos yngre kvinner er de viktigste uregelmessig eggløsning, PCOS eller polycystiske ovariesyndrom, slimhinnepolypper i livmorhalsen, sosiale årsaker som spiseforstyrrelser eller overtrening mm. Hvis man bruker p-piller kan man få småblødninger midt i pilleperioden og hvis man har en infeksjon lokalisert til livmorhalsen så kan også det avstedkomme spotblødninger. I tillegg så finnes det også en rekke sjeldnere årsaker til uregelmessig mens. 


Hvorom allting er, jeg synes du bør ta turen til enten fastlegen eller annen lege for en undersøkelse for begge deler. Chlamydia gir ofte ikke symptomer i det hele tatt og derfor er det alltid lurt å sjekke seg etter et seksuelt møte. Jeg ser du skriver at det skjedde for et halvt år siden, men vi vet at chlamydia f. eks. kan eksistere lenge før den blir oppdaget. Og så føler man seg litt bedre når det er ute av verden. God bedring og lykke til !