image: Hormonspiral og blødninger. Hva er årsaken?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hormonspiral og blødninger. Hva er årsaken?

Spørsmål

Dame 42 år har hatt Mirena hormonspiral i fire år og vært veldig fornøyd, og ikke hatt noen blødninger bortsett fra veldig lite innimellom. For åtte uker siden begynte jeg å småblø (brunt/rødt) og det varte i to uker.

Var hos privat gynekolog fordi jeg tar celleprøve årlig (ble konisert for 20 år siden), hun sa at alt så fint ut og både celleprøve og hpv-test var ok. Seks uker senere begynte jeg å blø igjen, og det har nå vart i én uke. Mer blod enn forrige gang, stort sett brunt, men ikke mer enn at det er tilstrekkelig med truseinnlegg.

Merker det mest når jeg tørker meg etter å ha vært på do. Kan det hende jeg må bytte spiral? Kan det være noe annet? Ellers frisk eller andre symptomer. Fast partner.

Kvinne 42
Svar

Så fint at du har hatt glede av din hormonspiral i fire år. Du kan ha den som prevensjon i seks år, før det er nødvendig å bytte den. Den taper litt av sin effekt med årene, men bevarer sin prevensjonseffekt. Effekten på livmorslimhinnen blir noe mindre med åreneog det anbefales derfor å bytte spiralen etter fem år, hvis den ble innlagt for å redusere blødning.

Du er nå i en alder hvor blødningsuregelmessigheter er vanlige, som tegn på at overgangsalderen nærmer seg. Det vil normalt vise seg som endring i syklus, først kortere, så lengre syklus, og iblant rikelige blødninger. Det forklares ved ujevn hormonproduksjon og iblant bortfall av eggløsning. Med innlagt spiral er det vanskelig å ha oversikt over hva som skjer med din hormonproduksjon. Hormonspiralen beskytter mot evt. celleforandringer/hyperplasi i selve livmorslimhinnen.

Man bør selvsagt utelukke andre forklaringer. Årlig celleprøve (er det ikke å overdrive med så tett undersøkelse hvis HPV er negativ?) og sannsynligvis også ultralyd hos gynekologen har vist at alt er i orden. Det skulle ikke være nødvendig å bytte spiral, og det er ikke sikkert at det vil fjerne de blødninger som du opplever. Det virker som du ikke er spesielt plaget av blødningene, så jeg vil anbefale deg å se det an.

Vennlig hilsen Mette