Gjennombrudsblødninger

Spørsmål

Hei! Jeg går på Yasmin p-piller, og har nå hoppet over hormonfri uke ca siden januar i år. I juli fikk jeg en antydning til mellomblødning,da jeg hadde igjen ca 1 uke av pillleprettet, og tok 7 dager opphold frå hormonpillene. Fikk da lett blødning i noen dager. Begynte igjen på pillene etter 7 dager, og nå for 1 1/2 uke siden var det igjen antydning til blødning. (Dette var da ca fire uker siden sist. en uke + igjen av hormonpillene på brettet.) Jeg hater disse månedlige blødningene, så har fortsatt på hormonpiller. Denne gangen var det litt mer blod, men ikke mer enn normal mens. Et par dager med koagulert blod. I går var det avtagende, men etter trening i dag "blusset det opp igjen". Bør jeg uroe meg? Kan dette være fordi jeg har utsatt i så mange mnd sammenhengende før? Kan nevne at jeg har 2 barn, siste født i 2017. Tok celleprøver i mars/april og det var i orden. Har ikke smerter, bare lett murring av og til nå under blødningen. Jeg drar til Mallorca på lørdag, og er ikke særlig gira på å styre med blod, bind og tamponger der...planen er å forsette å spise hormonpillene og hoppe over hormonfri uker...og bare gjøre det en gang i blant. Hva er dine tanker om dette? Mvh Bente

Kvinne 38

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Det anbefales absolutt å ta p-piller uten pause, men i starten (første året) kan det ofte komme gjennombruddsblødninger og da anbefales det å holde tre dagers pause og så starte opp igjen. Det er ikke nødvendig med en ukes pause. 

Jeg ville ha holdt en 3-dagres pause denne gangen, men nå er du litt sent ute med hensyn til den forestående ferien, og det kan komme ekstra blødning når man stopper med p-pillen. Så jeg tror at det er best å fortsette med p-pillene som du nå gjør. 

Jeg vil anbefale deg for fremtiden å fortsette uten pause og så bare holde 3-dagers pause ved blødninger. 

Aktuelle blødning har ikke sammenheng med at du fra januar til juli ikke hadde pause med p-pille.

Dessverre kan man ikke si hva som er best for den enkelte kvinnen, det er så variert. Det er ‘bare’ å prøve seg frem.

Jeg håper at du ikke får problemer i ferien, god tur.

Vennlig hilsen Mette


PS hvis du får økende blødninger, så er det lurt å få utført en gynekologisk undersøkelse selvom det sannsynlig er p-pillen som er årsaken.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-