Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gjennombruddsblødninger?

Spørsmål

Jeg har vært igjennom celleforandringer, HPV og vevforandring. Har fjernet livmorhalstappen, og går jevnlig til gyn undersøkelse. Er 29 år, frivillig barnløs (ønsker ikke barn). Har brukt p-piller siden jeg var 15-16 år. Er nå 8 mnd siden sist celleprøve, men skal inn til ny på 2 uker. Jeg har ofte "hoppet over" menstruasjon ved bruk av p-piller, bruker oralcon/microgynon. Med ofte menes stort sett hele tiden. Jeg har opplevd at jeg blør ved samleie og fysisk aktivitet før, men har vært lenge siden nå, typ 1-2 år. Men nå er det igang igjen med bittesmå rosa blødninger etter samleie, det stopper med en gang, sees bare ved et tørk. Men siste uken nå har jeg opplevd litt lignende "mensensmerter" i magen, og det har kommet 1 stor "blødning" nesten hver dag. Hva er det som gjør dette? Kan det være nye forandringer? Eller er det sannsynlig at det har noe med å gjøre at jeg aldri "pauser" p-pillene og hopper over å ha menstruasjon? Har spurt lege og gynekolog etter om det er farlig å "hoppe over", men fått til svar at det ikke er det nødvendigvis, da menstruasjon blir "kunstig". Er det riktig? Er ikke "redd" for at det skal være noe galt, men tenker at jeg ønsker å finne ut av hvordan jeg kan bli kvitt blødninger som plutselig kommer. Aldri opplevd at det varer en dag fek, er bare 1 gang det kommer liksom, noen ganger lite og lyst - andre ganger mye og veldig rødt - som nå.

Kvinne 29
Svar

  

Her ser jeg flere mulige forklaringer på dine blødninger; bruk av p-pille og operasjon på livmorhalsen. Dessverre har jeg ikke hele tidsperspektivet, spesielt ikke når du fikk utført operasjon på livmorhalsen.

Først om forhold ved bruk av p-pille. Det du har hørt fra fastlege og gynekolog om kontinuerlige bruk av p-pille er helt korrekt. Det er en god måte å bruke p-pillen på så man unngår blødninger fordi livmorslimhinnen blir så tynn at den ikke blør. Innlagte p-pillepause, vanligvis en uke uten p-pille etter tre uker med pille, vil gi regelmessig blødning som etterligner en normal syklus, noe som føles riktig for mange kvinner. Denne ‘menstruasjon’ er imidlertid kunstig og inntrer bare fordi det er en pause i behandlingen. Pausen har kun en psykologisk effekt. Ved å hoppe over pausen oppnås et stabilt hormonnivå som kan være en fordel for dem som har plager i forbindelse med menstruasjon. Det kan imidlertid oppstå det som betegnes ‘gjennombruddsblødninger’, spesielt i de første måneder av behandlingen. Det anbefales da 3 dagers pause og så fortsettelse. For noen kan det komme så mye blødning at det foretrekkes den månedlige, forutsigbare blødning. Det har  sannsynligvis ingen hensikt å bytte p-pille merke

Hos kvinner i fruktbar alder, og spesielt hos de som bruker p-pille, kan det oppstå en ‘ektopi’ på livmorhalsen hvor slimhinnen, som eller bare er inne i livmorhalsen, vokser ut på overflaten som vender ned mot skjeden. Denne slimhinnen er rik på blodkar som lett brister ved samleie eller evt. fysisk aktivitet. Ved en vanlig gynekologisk undersøkelse kan legen se om det foreligger en ektopi. Det kan behandles med laser, men kommer ofte tilbake.

Etter konisering, inngrepet du har hatt på livmorhalsen, kan det oppstå forandringer som ligner på ‘ektopi’.

Svar på dine spørsmål:

· Hva er det som gjør dette?  Svar: jeg har fremsatt ulike teorier, se ovenfor

· Kan det være nye forandringer? Svar: celleforandringer gir ikke blødning

· Eller er det sannsynlig at det har noe med å gjøre at jeg aldri "pauser" p-pillene og hopper over å ha menstruasjon? Svar: ja, se ovenfor

· Har spurt lege og gynekolog etter om det er farlig å "hoppe over", men fått til svar at det ikke er det nødvendigvis, da menstruasjon blir "kunstig". Er det riktig? Svar: Ja.

Om to uker skal du ha tatt ny celleprøve, så hør med legen om du har en 'ektopi' 


Vennlig hilsen Mette