Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gjennombruddsblødning på p-pille uten pause

Spørsmål

Hei! Jeg har flere spørsmål strukturert nedenfor. 1. Jeg har nettopp startet på p-piller (Yasmin) på grunn av akne og fordi jeg sliter med sterke mensensmerter (er i et forhold med en jente). Mensensmerter har jeg hatt så lenge jeg kan huske, og har som regel vært avhengig av Paracet, Ibux eller Naproxen for å håndtere det (type magesmerter og smerter i underlivet og korsrygg, oppblåsthet, svimmelhet og sensitiv tarm). Dette har blitt verre de siste 3 årene. Nå kan jeg også oppleve murring i underlivet og en slags ømhet ved eggløsning - oftest lokalisert litt mer mot venstre side. I tillegg får jeg som regel milde mensensmerter allerede 1 uke før mensen. Disse to tingene har kommet med årene. Jeg har en venninne med påvist endometriose, og kjenner meg igjen i mye av det hun beskriver. Er det jeg beskriver helt vanlig? Kan det være endometriose? 2. Jeg har nå gått på Yasmin i ca. 1,5 måned kontinuerlig, det vil si at jeg i dag har 7 piller igjen på brett nummer to. Før p-piller har jeg aldri hatt problemer med at den ikke har kommet til tiden. For 5 dager siden fikk jeg derimot n mellomblødning som kan sammenlignes med hvordan det pleier å være mot slutten av mensen - altså brunaktig og ikke mye. Samtidig har jeg hatt noe smerter som kommer og går. Etter samleie (to ganger) blør jeg mer, og det er mer rødlig. Deretter avtar det igjen, og er nesten ingenting. Er dette bare en normal mellomblødning som følge av p-pillene, eller bør jeg være bekymret for at det kan være noe mer alvorlig? Er det vanlig med smerter ved mellomblødninger i det hele tatt? Bør jeg slutte på pillene nå og få mensen, og starte på nytt brett etterpå? Jeg tenker å ta en undersøkelse til gynekolog m/celleprøve uansett, men når er beste tidspunkt å gjøre det på ettersom jeg nå har mellomblødning, og mensen neste uke? Annen info: Jeg bruker ikke andre faste medisiner, men gikk på isotretonion for 4 år siden. Aldri vært hos gynekolog, og heller ikke tatt celleprøve enda.

Kvinne 25
Svar

  

Svar på dine spørsmål:

1. Det beskriver er helt typisk for endometriose; smerter ved eggløsning og i dagene før menstruasjon samt menstruasjonssmerter. Endometriose kan stort sett bare diagnostiseres ved kikkhullsoperasjon (laparoskopi). Da standardbehandling er først å forsøke behandling med p-pille uten pause, så er du nå i behandling! Hvis det ikke hjelper, så bør du få henvisning til gynekologisk poliklinikk for videre utredning, evt. laparoskopi, evt. forsøke med annen hormonbehandling for å forsøke å stoppe menstruasjonene.

2. Problemet med kontinuerlig bruk av p-pille (og også med de piller som ikke inneholder østrogen) er gjennombruddsblødninger. 

a. Det er vanlig i starten, men gir seg etter hvert, ca. 90% blir  blødningsfri etter ett år. Hvis gjennombruddsblødningene blir store, så er det lurt å stoppe tre dager og så fortsette på samme brett. Det kan bli litt kluss med dagene, men det finner du sikkert ut av. De tre piller kan du evt. ta til slutt før du går videre på et nytt brett. Og så hopper du over de inaktive pillene!

b. Ja, det er vanlig med mellomblødninger, og noen får smerter så snart de blør.

c. Du bør absolutt ikke slutte på tablettene.

d. Du får ikke menstruasjon ‘som ventet’ når du bruker p-pille uten pause. Det er hele vitsen. Det kan være lurt å få tatt en celleprøve nå du er fylt 25 år. Det gjøres hos fastlege, ikke nødvendig med gynekolog. Fastlegen kan se om det er blødning fra livmorhalsen (som kan medføre blødning ved samleie), noe som kan skyldes rikelig slimhinne på utsiden av livmorhalsen (ektopi), det er vanlig hos unge kvinner og spesielt hos de som bruker p-pille. Er helt ufarlig.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-