Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gjennombruddsblødning med p-pille.

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 25 år som akkurat har begynt på p-piller av typen Microgynon grunnet mistenkt endometriose. Ellers frisk. Hadde ingen bivirkninger i starten annet enn litt ustabilt humør og en stikkende smerte i bekkenet/korsryggen (samme smertene som er årsaken til mistenkt endometriose.) Jeg har fått beskjed om å ta to eller tre brett i ett for å få menstruasjon sjeldnere, men 4 dager før jeg egentlig skulle hatt en pillefri uke (på første brett med p-piller) begynte jeg å blø. Det er ikke en typisk menstruasjonsbløsning for min del, for den er ganske svak. De første dagene var den mer brun enn rød, men har vært rød de siste dagene. Fortsatt svak og fyller ikke opp tampongene jeg bruker. Har hatt det slik nå i 12 dager. Vet at det ikke er uvanlig med mellomblødninger når man starter på p-piller, men blir litt bekymret likevel. Hadde jeg hatt en pillefri uke nå så skulle jeg jo hatt en blødning akkurat denne uken, men det var ikke forventet når jeg har tatt pillen uten opphold. Skal jeg bare fortsette på p-pillene slik som planlagt og satse på at det går seg til, og ta en pillefri uke i slutten av neste brett, eller bør jeg ta en pause nå og så starte på igjen?

Kvinne 25
Svar

  

Det er en god ide ved mistanke om endometriose å ta p-pille uten pause for å slippe å ha menstruasjon. Litt rart at du fikk blødning allerede på det første brett med piller. Hvis du ikke nylig har hatt en undersøkelse, evt med chlamydiaprøve og celleprøve, så synes jeg du skal få en sjekk. Så anbefaler jeg deg å ta pillen i 25 dager og så holde bare 3 dagers pause. Etter hvert  (noen måneder ?) kan du forsøke deg med kontinuerlig bruk. Men få evt. en sjekk først. 

Hilsen Mette

PS en mulighet er at p-pillen har stimulert slimhinnen i livmorhalsen til vekst så den har bredt seg til overflaten, en såkalt 'ektopi'. Det vil en gynekologisk undersøkelse kunne avsløre.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-