Fravær av blødning og deretter småblødning

Spørsmål

Hadde ikke mens på 4 måneder. Fikk den for 14 dager siden og blør ennå. Bare bittelitt hver dag. Ble brunt et par dager og trodde den stoppet, så kom det friskt blod igjen. Er dette normalt? Ømme pupper også. Ikke gravid!!!

Kvinne 45

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Du er 45 år og har ikke hatt menstruasjon på fire måneder og opplever så langvarig svak blødning, dels brunt (gammel blod) og dels rødt (frisk blod). 

Ja, det er et ganske typisk tegn på at overgangsalderen har startet. Det kan forklares ved at du ikke har hatt eggløsning og eggstokken derfor ikke har dannet hormonet progesteron som regulerer syklus med regelmessige menstruasjoner, mens østrogenproduksjonen fortsetter. Det vil stimulere livmorslimhinnen som vil vokse, men ikke bli avstøtt ved en vanlig menstruasjon. Når slimhinnen har nådd en viss størrelse, vil det bli småblødning i stedet, og det kan fortsette i mange dager/uker.

Du bør få en sjekk hos din lege, men helst hos gynekolog som kan utføre ultralyd og evt. ta prøve av livmorslimhinnen. Noen ganger kan det være aktuelt med hormonprøver (blodprøve). 

Hvis min teori holder stikk, kan det bli aktuelt å behandle med et progesteron-liknende preparat (gestagen) som erstatning for det du ikke selv produserer. En vanlig behandling er å gi f.eks. 10 mg Provera i 12-14 dager hver måned, og det vil da komme en blødning et par dager etter siste tablett. Det kan du fortsette med til det ikke lenger kommer blødning, og det er tegn på at eggstokkene ikke lenger produserer østrogen. Du er da kommet til menopausen (som betegner siste menstruasjon).

Det er den mest logiske behandlingen.

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-