Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forsinket menstruasjon

Spørsmål

Hei! Har slitt en del med uregelmessig menstrasjon. For et halvt år siden ca, var det litt blod på papiret selv om menstruasjonen var ferdig. Mensen var vanlig og varte i ca 6 dager. Etter 1 måned kom den igjen, og da var det som det pleier. Nå har jeg ikke hatt menstrasjon siden november. Den siste uken har det vært litt spor av blod på papiret etter jeg har vært på toalettet. Vært litt spor i trusen, men nesten ingenting. Kommet noe klær utflod, som ikke lukter noe. Ikke hatt mens smerter, noe jeg pleier å ha. Er ikke gravid. For 2 måneder siden begynte jeg i en nattevakt stilling. Vet fra før mensen min er veldig følsom for stress. Kan dette være en forklaring? I fjor fikk jeg påvist herpes genitalis. Hadde et ganske kraftig utbrudd, ikke hatt det siden. Jeg er veldig redd for kreft. Har aldri tatt celleprøve. Kan dette ha en naturlig forklaring? På forhånd tusen takk for svar :)

Kvinne 31
Svar

  

La det være klart: manglende menstruasjon er ikke tegn på kreft og herpes disponerer ikke for kreft. Så den tanke kan du slå fra deg.

Det kan være flere årsaker til uteblitt menstruasjon. Vanligvis vil man ikke starte utredning før menstruasjonen har vært borte i tre måneder, nettopp fordi det ikke er et symptom på noe alvorlig.

Blodspor på papiret for et halvt år siden og nå igjen kan være forandringer på livmorhalsen som rikelig med kjertler ('ektopi' som er helt godartet) eller en polypp som også er godartet. Var det alvorligere forandringer, så ville det ikke være borte i et halvt år for så å komme tilbake. Infeksjon kan også gi blodspor. For å få det avklart, bør du få utført en gynekologisk undersøkelse hos fastlegen med aktuelle prøver (celleprøve og evt. bakterieprøve).

Fravær av menstruasjon (med eller uten blodspor) er tegn på hormonforstyrrelse hvor det normale samspill mellom hypofysen (hjernevehenget) og eggstokkene ikke fungerer som de skal, og eggløsning uteblir. Endring av døgnrytme ved nattevakt kan muligens være en forklaring, men det er sjelden at det i din alder, mest vanlig hos yngre som ikke har hatt menstruasjon i så lang tid. Det kan jo være at du har hatt en forsinkelse med hensyn til eggløsning og derfor også har forsinkelse med menstruasjon? Det går -som kjent- 14 dager fra eggløsning til menstruasjon.

Andre årsaker til at menstruasjon uteblir er for stor produksjon av hypofysehormonet prolaktin, det kan f.eks. ses ved stress. Stoffskifteforstyrrelser kan påvirke syklus. Hormonforstyrrelsen PCOS (Poly Cystisk Ovarie Syndrom) kan føre til sjeldne eller helt bortfall av menstruasjoner. Da vil det ofte være tegn på unormal hormonproduksjon av mannlige hormoner med øket hårvekst og akne, og en del er overvektige. Mye trening og evt. slanking kan påvirke menstruasjonenHvis menstruasjonen er borte i ett år eller mer kan det bety tidlig overgangsalder. 


Men det er alt for tidlig å spekulere på mulig årsak, i og med at menstruasjonen bare er noen uker (?) forsinket.

Jeg bemerker at du aldri hatt celleprøve. Det bør du absolutt få gjort, det er den beste beskyttelse mot å få livmorhalskreft, og så også å bli vaksinert mot HPV. 

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-