Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Festeblødning ?

Spørsmål

Hei. Jeg fant ut at jeg hadde en missed abortion 16 september nå i år. Da trodde jeg var 10uker på vei. Gynekologen antok at jeg hadde mistet i uke 8+3. 21 september var jeg inne for å ta en medisinsk abort. Denne gikk uproblematisk for seg. Blødde i i ca 14dager. Om jeg husker riktig så var jeg ferdig å blø 5oktober. Tok en graviditettest 4 uker etter MS. Denne viste negativ. Så dette viser at aborten har gått riktig for seg. 16 oktober begynte jeg å blø på nytt. Jeg antok at dette var første menstrasjon etter MA. Jeg blødde i ca 5 dager. Mørk blod, men ikke like mye som en vanlig menstrasjon. Til vanlig har jeg en 31 syklus. Ettersom vi ønsker å bli gravid og den psykiske formen var fin, så ønsket vi å prøve å bli gravid på nytt. Vis vi skal følge min tidligere syklus så skulle jeg ha eggløsning 1november. Jeg tok derfor en eggløsning test 31desember. Denne viste svak positiv. Nå i kveld den 04november merket jeg en svak rosa rød farge når jeg tørket meg etter å ha vært på do. Jeg har også kjent små murringer som kan kjennes igjen som en menstrasjon. Men ettersom eggløsningstest viste svak positiv så kan ikke dette være en menstrasjon. Lurer derfor på om dette kan tyde på en festeblødning? Eller kan det være en hormonell forandring mtp tidligere spontanabort? Sender spørsmål her siden jeg håper så inderlig det kan være et tidlig tegn på ny graviditet og ta en test nå vil uansett vise negativ Mvh Kvinne 25år

Kvinne 25
Svar

  

For å oppsummere:

16.09.20 Spontan, abort. Medisinsk behandlet. 

16.10.20 Blødning oppfattet som normal menstruasjon

31.10.20 Positiv eggløsningstest

04.11.20 Rosa utflod/Blødning

Noen får blødning ved eggløsning, men det er litt sent hos deg. Fagfolk flest har ikke tro på begrepet ‘festeblødning’ (se referanse), men ca. 10% har blødning tidlig i graviditet. Det kan skyldes forandringer i livmorhalsen, f.eks. rikelig med kjertler eller godartet polypp, evt infeksjon.

I og med at du har hatt en normal menstruasjon og sannsynlig eggløsning, så er det ingen grunn til å tro at du har ‘hormonforstyrrelser’.

Hvis du ikke har fått menstruasjon 20.11., kan du ta en graviditetestest. Men du kan sikkert ikke vente så lenge?

Lykke til, vennlig hilsen Mette


Referanse:

We found no support for the hypothesis that implantation can produce vaginal bleeding. 

Vaginal bleeding in very early pregnancy 

E.W. Harville, A.J. Wilcox, D.D. Baird, C.R. Weinberg

Human Reproduction, Volume 18, Issue 9, September 2003, Pages 1944–1947