Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Endret menstruasjon

Spørsmål

Hei, Jeg er en kvinne på 40 år, har ikke barn. Det siste halve året har menstruasjonen min endret seg. Den uteble en måned på sensommeren, etterpå har den kommet regelmessig igjen, men er svært kraftig og varer i langt færre dager. Det er smertefullt og blodet kommer ut i klumper på opp til 2-3 cm. Etter et par dager er det over. Jeg har alltid hatt regelmessig menstruasjon, som har pleid å vare i opp til en uke, og har ikke opplevd noe slikt tidligere. Jeg er vanligvis i god fysisk form, normalvektig og trener regelmessig, men det siste året har jeg fått mindre og mindre energi, og føler meg ofte nedstemt og tiltaksløs. Det siste året har jeg også vært i en jobbsituasjon med mye stress og svært stor arbeidsbelastning. Det jeg lurer på er om det kan være en sammenheng mellom stress og og endringer i menstruasjonen, eller om endringene skyldes noe annet, for eksempel sykdom? Jeg har tenkt at jeg må få dette undersøkt hos en lege, men hva bør jeg undersøke?

Kvinne 40
Svar

  

Når en kvinne har passert 40 år, så kan det komme tegn på at overgangsalderen er på gang (men likevel kan menopausen, siste menstruasjon, være 5-10 år frem i tiden). Forsinket menstruasjon regnes som et av de første tegn. Det skyldes sannsynligvis at en eggløsning er forsinket eller uteblitt. Endring i selve blødningen er ikke typiske for begynnende overgangsalder, men kan skyldes godartede forandringer i livmoren som f.eks. muskelknuter eller den godartede tilstand adenomyose hvor det er kjertelvev i livmormuskelen. Adenomyose kan være årsak til menstruasjonssmerter. Det er begge ganske vanlige og godartede tilstander. Det er ikke tegn på noe farlig. Hvis du ønsker sjekk, så kan din fastlege foreta undersøkelse og evt. henvise deg til gynekolog som kan utføre ultralyd.

Mindre energi kan selvsagt skyldes din arbeidssituasjon, men du bør sjekke ditt stoffskifte (ved blodprøve hos fastlegen). En sjelden gang kan unormalt stoffskifte være årsak til unormale blødninger. Du bør også få sjekket blodprosenten. I og med at du nå har regelmessig syklus, så tror jeg ikke at du har østrogenmangel. Det er vanskelig å sjekke hormonnivået ved en enkel blodprøve, da det endrer seg fra dag til dag. 

Jeg tror ikke at det er stress i seg selv som er årsak til endret blødningsmønster, men unormale forhold ved livmoren eller unormalt stoffskifte kan være årsak. Få en sjekk hos din lege med gynekologisk undersøkelse og evt. få henvisning til gynekolog. Du kan bruke NSAID (Ibux, Naproxen etc.) for menstruasjonssmerter.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-