Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Endret blødningsmønster i 40-årene

Spørsmål

MENSEN I 3 UKER: Jeg er 41 år og har i voksen alder hatt en veldig stabil mens. Den pågår i 5 dager, og 3 uker uten. De 2-3 første dagene har jeg alltid hatt veldig vondt i magen. Blør en del de 2 - 3 første dagene, så minker dette. For et par år siden begynte mensen å bli noe ustabil. Jeg har hoppet over en periode en gang. Ellers så kan den komme en uke tidligere eller en uke for sent. Men den er stort sett stabil. Denne gangen er mensen noe helt annet enn tidligere, den har nå vart i 3 uker... Det lukter og ser ut som mensen, men jeg har ikke hatt vondt i magen denne gangen. Er ellers frisk og har ingen sykdommer. Når bør jeg ta kontakt med min fastlege? Og hva vil skje hos legen? Hvordan behandling vil jeg få?

Kvinne 41
Svar

En normal menstruasjonssyklus innebærer at et egg modnes og produserer østrogen, og ved et signal inntrer eggløsning ca. midt i en syklus på 28-29 dager. Deretter dannes hormonet progesteron, men hvis det ikke kommer graviditet, så stopper produksjonen etter 14 dager og det fremkaller en menstruasjonsblødning.  

Det første tegn på at overgangsalderen er ved å komme, er at menstruasjonssyklus først kan bli litt kortere, så kan menstruasjonen bli forsinket en uke, senere en måned eller mer. Menstruasjonene kan bli lengre enn vanlig, spesielt hvis de kommer etter en lengre pause. Etter hvert stopper det helt opp, ved menopausen, som er siste menstruasjon. 

Den vanligste årsak til uregelmessighet er at eggløsningen uteblir eller er forsinket. Da dannes ikke hormonet progesteron som regulerer blødningen. Det er typisk at det bare er ved menstruasjoner som kommer etter eggløsning, at det er smerter. For å utelukke andre årsaker, kan det være lurt med en sjekk, helst hos gynekolog som kan utføre ultralyd og evt. ta prøve av livmorslimhinnen. 

Hvis det bekreftes at det skyldes manglende eggløsning og dermed progesteronmangel, så kan du få behandling med et kunstig progesteron, gestagen, i 12-14 dager hver måned. Provera er et slikt hormon. Det kan du fortsette med til menopausen. En annen mulighet er hormonspiral, men den gir ikke regelmessig menstruasjon, bare mindre blødning og tar evt. bort menstruasjonssmerter. 

Vennlig hilsen Mette