Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bortfall av blødning med p-pille

Spørsmål

Hei! Mitt spørsmål er angående prevensjon og graviditet. Jeg er en 20 år gammel jente som har hatt mensen siden jeg var rundt 14. Har gått på p-piller i ca. 2 år, og har ofte problemer med at mensen ikke kommer første dagen når jeg tar den hvite pillen. Det som er problematikken nå, er at jeg ikke fikk mensen i hele tatt den uken jeg tok de hvite pillene. Har tatt to graviditetstester, og begge har vært negative. Ettersom jeg har regelmessig sex begynte jeg å ta de vanlige pillene slik jeg vanligvis skal, til tross for at mensen altså uteble i den hvite uken. Jeg går å bekymrer meg for at jeg er gravid og liknende, så lurer på om du har noe oppklarende å si om situasjonen. Siden jeg ofte har problemer med at mensen er sen, ville du anbefalt andre prevensjonsmidler? På forhånd tusen takk for hjelpen!

Kvinne 20
Svar

  

P-pillen består av to hormoner: østrogen og gestagen. De to hormonene balanseres så de dels er effektive som prevensjon, dels at de påvirker livmorslimhinnen, så det kan bli en blødning under p-pille pausen som vanligvis er en uke. Hvis du hadde fortsatt uten pause, ville du slippe menstruasjon. Det er det mange som benytter seg av.

Det finnes også p-piller som bare inneholder gestagen (østrogenfri piller eller minipiller). Her opplever en tredel av brukerne at menstruasjonen blir borte. Det anses som en heldig bivirkning.

Med den kombinerte p-pille som du bruker, vil 3-5% oppleve at menstruasjonen blir borte i ukes pausen. Det er viktig at man sjekker at man ikke er gravid, men det er ikke nødvendig å gjenta det hver måned, hvis blødningen permanent blir borte. Det betyr ikke at det er vanskelig å få menstruasjonen tilbake når du slutter. Uansett, så er p-pille blødningen en kunstig fremkalt blødning, som du nå er så heldig at du slipper.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-