Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blødningsproblemer

Spørsmål

Hei Jeg har startet på overgangsalderen da jeg har hatt uregelmessige blødinger ca et halvt års tid. Jeg har planer om å sette inn en hormonspiral til høsten for å unngå eventuelle blødninger i sommer. Jeg tenkte derfor at jeg kunne starte opp med p pillen Yasminelle som jeg fortsatt har resept på. Jeg startet derfor opp i forbindelse med siste menstruasjon. Disse pillene har fra før gjort blødningene kortere og mindre, men nå har jeg tatt 13 tabletter, og blør fortsatt! Aldri opplevd dette før. Ingen bivirkninger foruten om litt hodepine i oppstart. Plages ned voksen acne, og disse er supre mot det. Nå lurer jeg på om jeg skal fortsette å ta tablettene, og hva vil skje i den pillefrie uken? Har tidligere i år fått svar fra deg ang blødningsforstyrrelse: https://www.lommelegen.no/gynekologi/blødningsforstyrrelser/legesvar/uregelmessige-blodninger-i-overgangsalderen/70689239 På forhånd takk for svar!3p

Kvinne 45
Svar

Jeg svarte deg i januar i år og min anbefaling var Provera i 12 dager hver måned inntil det ikke lenger kommer blødning. Det er mest rasjonelle behandling. Det ‘renser ut’ i livmoren ved at det kommer blødning (‘bortfallsblødning’) når du slutter etter 12 dager. 

Yasminelle kan nok redusere blødningsmengden generelt sett, men er ikke effektivt for å stoppe en igangværende blødning. Jeg vil anbefale deg å ta alle 21 tabletter, deretter får du en ‘bortfallsblødning’. Den kan bli rikelig. Så kan du starte opp på nytt etter en ukes pause. Neste blødning vil sannsynligvis bli betydelig mindre. Pillen Yaz (samme innhold som Yasminelle) som tas i 24 dager med 4 dagers pause er nok enda bedre for på sikt å redusere blødningen. Du kan også ta pillene helt uten pause og unngå menstruasjon. Kommer det gjennombruddsblødning, så anbefales det å holde tre dagers pause for så å fortsette med pillene. Etter et års bruk vil 90% ikke ha menstruasjon. Du bør være frisk, ikke røykende, ikke overvektig for å bruke p-pille i din alder. 

Du vil sette inn en hormonspiral for å unngå blødninger? Den mest effektive Mirena har denne effekten: 

Etter 1 år: 16% har mistet menstruasjonen 

Etter 3 år: 24% har mistet menstruasjonen 

Etter 5 år: 26% har mistet menstruasjonen 

Ca. 80% får mindre blødning, men i de fleste tilfeller i stedet uforutsigbare småblødninger.  

Her er altså litt å velge mellom. 

Vennlig hilsen Mette