Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blødninger

Spørsmål

Hei! Jeg var nylig hos gynekolog pga jeg sliter veldig med mellomblødninger så og si hver måned. Jeg er 36 år og vi er frivillig barnløse. Blødningene starter 6-11 dager før mensen og varer 2-4 dager etter at mensen er slutt. Flere blødningsdager enn blødningsfrie.. Har prøvd det meste av p-piller opp gjennom årene, Trionetta, Trinordiol, Microgynon, Synfase, Loette, Yasmin, Mercilon, osv, p-plaster, nuvaring og har hatt mellomblødninger med samtlige i tillegg til andre bivirkninger. Nuvaring var det jeg fikk absolutt minst mellomblødninger med, men fikk kraftig melasma og ble veldig tørr nedentil, flatt humør. Cerazette gikk jeg på i 8-9 måneder, de siste 3-4 blødde jeg i ett sett, uten stopp en eneste dag. Prøvde hormonspiral Kyleena i over 1 år, slet fremdeles med mellomblødninger som ble mer og mer, i tillegg til ekstremt akneutbrudd på kjeven og haken. Etter jeg tok den ut, roet det seg veldig, prøvde Nuvaring igjen med samme resultat som tidligere og bestemte meg for å droppe alt som heter hormoner! Bruker nå temperaturmåling (Pearly 2), men kjenner at jeg stoler ikke helt på det. Spiral utgår, da jeg allerede har kraftige blødninger under menstruasjon. Gynekologen fant ingenting galt, slimhinnene var normale, ingen polypper eller muskelknuter, tok celleprøve og prøve fra livmorslimhinnen. Han mente dette var sannsynligvis hormonelt og at dette er noe som ikke kommer til å forsvinne av seg selv. Han foreslo fjerning av livmor eller å svi av slimhinnene (embolisering?), siden vi er frivillig barnløse, disse operasjonene er noe jeg har lest om selv også. Han sendte henvisning til sykehuset og jeg mener han sa at han sendte en søknad om dette? Jeg er redd for at sykehuset sier nei, men han mente at en av de to behandlingene fikk jeg nok godkjent. Usikker mtp bivirkninger ved å fjerne livmor, mtp sex feks eller andre uventete ting. Han sa mitt tilfelle var veldig uvanlig, og trodde som sagt at dette var hormonelt. Har du erfaring med lignende tilfeller som meg?

Kvinne 36
Svar

  

Med ca 45 års fartstid innen gynekologi har jeg vel sett det meste. Mitt spørsmål er om man kan utelukket at du har blødning fra livmorhalsen, f.eks. fra en 'ektopi' hvor det er rikelig med kjertler på livmorhalsen? Her hjelper det ikke med hormonbehandling, her må det f.eks. behandles med laser. Hvis det er utelukket, f.eks. ved undersøkelse med kolposkopi (kikkertundersøkelse av livmorhalsen), så er det vel beste tilbud å fjerne livmoren? Ablatio (ikke embolisering) anbefales   ikke hos så relativt ung en kvinne  som deg, det kan komme tilbakefall.. Fjerning av livmor vil ikke ha negativ innvirkning på sexlivet (som vel kan være hemmet av de mange blødninger ?), man vil bevare eggstokkene og hormonproduksjonen. Overgangsalderen kan komme litt tidligere (ett år ?), men hvis du ønsker hormonbehandling  er det en fordel om livmoren er fjernet. 

Du får diskutere pro et kontra med legen, men fjerning av livmor er -etter in mening- den sikreste behandling for ditt blødningsproblem.

Vennlig hilsen Mette