Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blødninger på p-sprøyten

Spørsmål

Hei. Jeg fikk satt inn hormonspiral i april 2019. Dette er første gang jeg har prøvd dette, men fikk bare plager av det. Konstant krampe i underlivet og småblødde hele tiden. Var på sjekk ca en mnd etter, og hun sa at alt så bra ut. Jeg fikk en p-sprøyte for å få slutt på blødningene ( har brukt p-sprøyte siden jeg var 18 år og har vært veldig fornøyd med det). Blødningene stoppet men jeg orket ikke smertene mer så tok den ut i juni 2019, og smertene tok slutt. Hadde ingen blødninger etter dette, men på høsten/vinteren 2019 begynte jeg å småblø, trodde dette var vanlig mens, men det var det ikke, da jeg fortsatt blør den dag i dag. Begynte på p-sprøyte i desember, og har tatt en i mars nå 2020. Men blør fortsatt. Noen dager mye og andre dager kun litt brunaktig. Må alltid bruke bind og begynner å bli ganske lei. Er også redd for at det kanskje er skjedd noe etter spiralen og at det er noe galt der nede? Er dette normalt eller kan det være noe galt? Har snart blødd hver dag i et halvt år. Må også legge til at jeg sluttet på p-sprøyta 2 år før jeg prøvde spiralen.

Kvinne 26
Svar

  

For å oppsummere de ulike hendelser:

April 2019   Hormonspiral, kramper og småblødninger

Mai (? ) 2019  P-sprøyte blødninger stoppet

Juni 2019  Fjernet hormonspiral

November (?) 2019 Småblødninger

Desember 2019 P-sprøyte

Mars 2020 Ny p-sprøyte, fortsatt småblødninger

Både hormonspiralen og p-sprøyten inneholder hormoner gestagen som påvirker livmorslimhinnen så den blir tynn og slutter å blø. Det er en prosess som kan ta ganske lang tid, opp til et år. Effekten av hormonspiral er borte så snart den fjernes, og den kan ikke ha gjort skade på livmoren. Det er med stor sannsynlighet p-sprøyten som gir blødningsproblemet. Det gikk et halvt år mellom de to første p-sprøyter, så det kan ha svekket effekten. Du kan evt prøve i tillegg å bruke en p-pille som Microgynon i 14 dager, det kan hjelpe i noen tilfeller.

Det vil være lurt at din fastlege foretar en gynekologisk undersøkelse for å utelukke andre årsaker, men ellers er det 'bare' tålmodighet som må til.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-