Blødning ved samleie

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 22 år. Jeg har de siste to gangene jeg har hatt sex fått kraftige blødninger under samleie. Kraftige blødninger oppstår under sex, og de slutter og blød etterpå. Blodet er fersk og rødt. Jeg har skjekket meg for kjønnsyksommer. Svaret var negativt. Jeg lurer på hva detta kan vere. Jeg går på p piller og har gjort de i 6 år.

Kvinne 22

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Slik som du beskriver blødningen er jeg nok så sikker på at den kommer fra livmorhalsen. Du har sjekket at du ikke har klamydiainfeksjon, som ellers kan være en forklaring. 

Du nevner at du har brukt p-pille i seks år, og da tenker jeg på tilstanden ‘ektopi’ som er en vanlig, godartet forandring på livmorhalsen. Normalt et det tykt vev på overflaten av livmorhalsen (plateepitel), men hos kvinner i fruktbar alder og spesielt hos de som bruker p-pille og får tilført østrogen, kan det vokse ut kjertelepitel fra innsiden av livmorhalsen som ‘ektopi’. Dette epitelet er rikt på kjertler og blodkar og berøring vil lett få det til å blø, f.eks. ved samleie eller ved en gynekologisk undersøkelse. Fastlegen vil kunne se om det foreligger ektopi ved en vanlig gynekologisk undersøkelse. 

Det sikreste vil være henvisning til gynekolog som ved forstørrelse (kolposkopi) kan vurdere livmorhalsen og evt. ta ut vevsprøve. En ektopi kan behandles med laser, men vil ofte komme tilbake etter en stund.


Polypper kan også gi slike blødninger, men sjelden større blødning. Det vil legen også kunne vurdere.


Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-