Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blødning, smerter og utflod

Spørsmål

Jeg har flyttet til ny kommune og står i fastlegekø og derfor ser jeg meg nødt til å gå på nett. Gynekologen har tatt en måneds ferie nå da jeg begynte å tenke tanken på at det jeg kjenner på kan være mer enn klimakteriesymptomer. Jeg er 53 år og har kommet i klimakteriet for ca ett-to år siden tror jeg. I de fleste av mine fertile år hadde jeg cystedannelser i eggstokkene og svært sjeldne menstruasjoner, men da jeg nærmet meg klimakteriet kom de regelmessig og med svært sterke smerter. De siste 3 månedene ca, har jeg opplevd «luremenstruasjoner» der jeg kjenner på menssmerter, mye blank utflod og småblødninger. De siste ukene har jeg brukt truseinnlegg/minitamponger konstant. Har lett verk i rygg/bak i midjepartiet på venstre side mest, (usikker på om høyre side er vond) og de siste par ukene har jeg kjent verken nesten hele tiden. Er det cystene som lager problemet? Jeg ble behandlet for celleendringer på livmorhalsen rundt 6 år siden. Har ikke vært hos gynekolog på 4-5 år.

Kvinne 53
Svar

For å ta din forhistorie først. Det du beskriver med sjeldne menstruasjoner og ‘cystedannelse’ i eggstokkene (egentlig ikke cyster, men mange små ‘eggsekker’ som er under 1 cm) tyder på tilstanden PCOS (poly cystisk ovarie syndrom) som ofte brenner ut når man nærmer seg overgangsalderen. Det har ikke noe med cyster på eggstokkene å gjøre, de vil være over 4 cm.  Celleforandringer på livmorhalsen er sannsynligvis et overstått kapittel, men du bør regelmessig (hvert 3.år om du ikke har fått annen beskjed) følge opp med celleprøve som kan tas hos fastlegen.  

Så dine nåværende plager med smerter, småblødning og utflod. 

Uregelmessige blødninger er vanlige i årene før menopausen (som betegner siste menstruasjon), det skylds ubalanse i hormonene. Før man slår seg til ro med denne forklaringen må man utelukke andre muligheter, spesielt forandringer (godartede eller ondartede) i livmorslimhinnen. Det må også utelukkes forandringer på livmorhalsen. Hvis blødningen kom mer enn et år etter siste menstruasjon, så er det spesiell grunn til rask utredning. Da foreligger tilstanden ‘postmenopausal blødning’ hvor det er ca. 10% risiko for at det er livmorkreft  

Utflod kan skyldes forandringer (væskeoppsamling) i livmorhulen eller egglederne, det bør utredes. Infeksjon er mindre sannsynlig i din alder.  

Smerter er ikke vanlig symptom i overgangsalderen, det er sjelden at det kommer fra underlivet, men kan f.eks. komme fra betennelse/utposinger på tarmen.  

Ikke for å skremme deg, men ved ‘diffuse symptomer’ av ulik karakter i underlivet, så bør man alltid tenke på kreft i eggstokkene. Det kan enkelt avklares ved ultralyd hos gynekolog.  Så mitt råd er at du forteste mulig må få en grundig sjekk av underlivet. Du må ta kontakt med den lege du får tildelt, du kan ikke stå i kø for ny fastlege. Evt. må du kontakte din gamle fastlege og be om henvisning til gynekolog. 

Symptomet ‘postmenopausal blødning’ er nok det som raskest vil føre til utredning, så det er viktig å nevne.  

Jeg håper at du snarest mulig blir utredet.  

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-