Blødning med p-stav

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt p-stav i ca 6 mnd, men jeg har fortsatt blødninger. Jeg har brukt å tatt noen p -piller som jeg har hatt liggende, alumina, for å stoppe blødningen. Men det begynner å blø med en eneste gang jeg har sluttet å ta pillene. Er det farlig å ta almina eller burde jeg finne en annen type p-pille. Er det sånn at man i teorien bare utsetter kroppen for å bli vandt med p-staven med å ta almina når man begynner å blø, eller vil kroppen fortsette som dette hvis jeg bare slutter? Har hørt noe om at p-piller som oraclon og microgynon kan hjelpe litt mot dette?

Kvinne 19

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

P-staven inneholder bare hormonet gestagen, mens p-piller inneholder både østrogen og gestagen, og det er denne kombinasjonen som øker risiko for blodpropp. Dessverre er det vanlig med blødningsuregelmessigheter på ren gestagen behandling. En tredel får mindre eller ingen blødning, en tredel får omtrent normal blødning og en tredel får mer blødning. Det gjelder om å holde ut, for etter hvert blir det mindre blødning.

 Noe sikkert råd for å regulere blødningen eller redusere den, kan det ikke gis, det er så individuelt hvordan kvinner (og livmødre!) reagerer. Det er ikke farlig å forsøke med p-piller i en situasjon hvor det ikke passer med blødninger, men det er ikke garanti for videre effekt, når du stopper. Det er ingen p-pille som spesielt peker seg ut, men de p-piller du nevner har minst risiko for blodpropp (de som inneholder gestagnet: levonorgestrel)

Oralcon er det samme som Microgynon og  Almina det samme som Loette.

Til dine spørsmål:

  • Er det farlig å ta almina eller burde jeg finne en annen type p-pille. Svar: hvis du ikke har risiko for blodpropp, så kan du gjerne bruke p-pille
  • Er det sånn at man i teorien bare utsetter kroppen for å bli vandt med p-staven med å ta almina når man begynner å blø, eller vil kroppen fortsette som dette hvis jeg bare slutter? Svar. Det kan man ikke gi noe sikkert svar på, det er så individuelt
  • Har hørt noe om at p-piller som oraclon og microgynon kan hjelpe litt mot dette? Svar: i prinsipp kan alle kombinerte p-piller brukes (altså de som inneholder både østrogen og gestagen).

Konklusjonen blir at det ikke er farlige å forsøke behandling, det er ikke sikkert at det virker, men med tiden vil det for de fleste bli mindre blødning.

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-