Blødning med hormonspiral

Spørsmål

Hei! Jeg sliter med uregelmessige blødninger og mistenker at spiralen jeg fikk satt inn i august er årsaken. Jeg har blødd hver dag i 4 uker nå med 2-3 dager pause innimellom. Bør jeg dra til gynekolog og ta ut spiralen eller skal jeg vente litt til og se om det går over?

Kvinne 27
Svar

Hormonspiralen er blitt veldig populær blant kvinner fordi den gir effektiv prevensjon og samtidig reduserer blødningene. 

Det er tre styrker av hormonspiralen, Mirena gir mest hormon og medfører derfor størst sjanse for at menstruasjonen stopper helt opp: etter 1 år er 16% uten bløding, etter 2 år er 24% og etter 5 år er 26% blødningsfri. For den litt svakere Kyleena er tallene: 12%, 20% og 23%. 80% vil ha mindre blødning. 

Så du ser at det kan ta tid før den får stoppet blødningene. Jeg går ut fra at du ikke blør så mye, men daglige småblødninger kan være irriterende. Det er dessverre ikke noe man kan gjøre for å stoppe eller regulere blødningene. Det er ‘bare’ å se det. Blødningene vil bli mindre med tiden, men spørsmålet er hvor lenge du holder ut? Det er det bare du som kan avgjøre.  

Hilsen Mette