Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blødning fra vagina i forbindelse med samleie

Spørsmål

Hei, jeg har i den siste maaneden opplevd aa ha rosa utflod etter sammleie. De siste 6 maanedene har jeg har samme seksualpartner, men det er kun den siste maaneden vi har hat hyppig sex. Foer min naavaerende kjaereste har jeg hatt en periode paa 9 maaneder der jeg ikke har hatt sex. Jeg gaar paa p-piller (mercilone) noe som jeg har gjort siden jeg var 17 aar. Jeg sjekket meg for klamydia og andre kjoennssykdommer i 2016 samtidig som jeg tok min foerste celleproeve. Den rosa utfloden kommer ikke etter hvergang jeg har sex, og den er noen ganger sterkere og andre ganger svakere. Jeg har ikke kjent noe spesiell ubehag under sex eller etter sex. Jeg hadde min foerste runde med urinveisinfeksjon i November 2017, men har ikke hatt noen tilbakefall etter dette. Utenom sex er utfloden som vanling, det er ingen spesiell endring i lukt eller konsistens og ingen blod. Jeg har fortsatt en uke igjen av pillebrettet mitt foer jeg skal ha mensen. Hva boer jeg gjoere? Jeg bor i utlandet saa time hos fastlegen er veldig vanskelig. Er det mulig og ta en test for eventluelle kjoenssykdommer over post? eller tror du det kan vare noe annet? (som tilleggs info kan jeg legge til at det har vart hyppis sex 3-2 ganger om dagen i 7-10 dager i strekk naar dette foerst skjedde) Takk for all hjelp!

Kvinne 27
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Blødning fra vagina kan ha en rekke forskjellige årsaker og man bør selvsagt alltid få det undersøkt. Du forteller at den rosa utfloden alltid har kommet i forbindelse med et eller flere samleier og da er det jo naturlig først og fremst å tenke på om det kan ha en sammenheng. Det er en av de hyppigste årsakene til lett vaginal bødning og stammer da som oftest fra at slimhuden i livmorhalsen har kommet til å vokse ut og således helt eller delvis dekke mormunnen eller enden av livmorhalsen. Dette kalles en ectopi og kan være lettblødende ved støt, som altså skjer hvis penis kommer til å berøre området under et samleie. Dette er ikke farlig på noen måte, men selvsagt ubehagelig i en slik forbindelse. Heftig sex og hyppig slik du beskriver kan godt være årsaken her. Enkelte p-piller kan en sjelden gang kunne forårsake slik blødning, men siden du har brukt dine p-piller såpass lenge er det nok en mindre sannsynlig årsak. 


Ander enklere årsaker kan være rifter i selve vaginalslimhinnen og polypper i livmorhalsen. En betennelse i livmorhalsen kan likeledes være årsak til mindre og uregmessig blødning fra vagina og da tenker man i første rekke hos unge og seksuelt aktive kvinner på hvorvidt det kan skyldes en seksuelt overførbar sykdom som ligger til grunn for betennelsen.  Chlamydia, gonorebakterien, mycoplasma genitalium samt endel andre mikrober kan overføres seksuelt og være årsak til en slik livmorhalsbetennelse, som altså kan ha blødning som sitt eneste symptom.  Cancer i livmorhals og livmor kan også ytre seg som blødning en sjelden gang, men særlig sannsynlig er det jo ikke i dette tilfellet. 


For å få stilt en riktig diagnose kommer du ikke utenom en undersøkelse hos en lege med adekvat prøvetagning med tanke på seksuelt overførbar sykdom. En mann kan huse flere av de ovenfor nevnte bakterier i sine urinveier uten selv å være klar over det og da er det spesielt chlamydia som kan være aktuell. Vedrørende p-pillene bør du ta brettet ut den gjenværende uken. Du skriver ikke hvor du er, men tilgang til enten en almenpraktiserende lege eller en gynekolog burde kunne være innen rekkevidde de aller fleste steder. Du spør om det kan ha noen hensikt å sende prøver via nettet til diagnostikk av seksuelt overførbar sykdom. Noen ganger kan det sikkert være aktuelt, men slik diagnostikk kan være usikker og dessuten så bør altså blødninger slik du beskriver alltid undersøkes før man setter igang med et eller annet antibiotikum som sikkert også kan kjøpes på nettet. Den mannlige partner skal i tilfelle det oppdages en eller flere seksuelt overførbare sykdommer alltid også behandles og da er det beste rådet at man behandles samtidig i den tiden man ikke skal ha sex, dvs. den tiden en behandling varer. Lykke til og god bedring !