Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blødning etter sex. Ektopi på livmorhalsen?.

Spørsmål

Hei. Jeg har opplevd at etter jeg tok pstav, har jeg begynt å få blødninger etter sex. Det kan gå noen dager også, kommer blødningene. Dette skjedde ikke da jeg ikke gikk på prevensjon. Har heller aldri hatt noen form for kjønnssykdom. Synes det er veldig rart at dette skjer. Det er som om menstruasjonen kommer noen dager etter samleie. Ellers har jeg ikke mensen, eller liknende og alt er som normalt. Lurer derfor på hva dette kan være og om det er normalt at dette skjer? Har hørt med venninner, som også har slike opplevelser.

Kvinne 19
Svar

  

Blødning som oppstår etter samleie, skyldes nesten alltid forandringer på livmorhalsen, mest sannsynlig det som betegnes ‘ektopi’. Det vil si at den slimhinne som sitter inne i livmorhalsen har vokst ut på utsiden av livmorhalsen. Det er spesielt vanlig hos kvinner i fruktbar alder, og hos de som bruker p-pille. Mindre vanlig hos de som bruker ‘gestagen’ prevensjon som p-stav. En ektopi ses som et rødt område på livmorhalsen, og på grunn av rikelig med blodkar og tynn overflate, oppstår det lett blødning ved berøring som samleie eller prøvetaking. Det er en helt godartet forandring som kan behandles med pensling, elektrokoagulasjon, frysning eller laser.  Dessverre kommer forandringen lett tilbake. 

Din fastlege kan foreta en gynekologisk undersøkelse og se om det foreligger en slik forandring og kan evt. henvise deg videre til gynekolog for behandling. I tillegg til gynekologisk undersøkelse, kan gynekologen foreta 'kikkertundersøkelse' av livmorhalsen for å stille en sikker diagnose-

Infeksjon på livmorhalsen, f.eks. klamydia, kan gi blodig utflod, men det er du tilsynelatende sjekket for?

Det kan også være polypp i livmorhals/livmoren, men det er mer sjeldent.

P-staven kan gi uregelmessige blødninger, men ikke typisk relatert til sex.

Så rådet er å få utført en gynekologisk undersøkelse.

Vennlig hilsen Mette