Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blødning etter samleie

Spørsmål

Hei! For ett år siden fødte jeg mitt andre barn. Ukomplisert fødsel, men det virket som noen hinner satt litt fast i livmormunnen(?) og jordmoren brukte litt tid på å få fjernet alt. Renselsen etter fødselen foregikk som normalt, men to uker etter det hadde gått ned til kun brunlig utflod kom det store klumper med mørkt, blodig slim. Etter det blødde jeg lett før alt gikk tilbake til normalen. Fikk mensen tilbake etter 4 måneder, den var normal og regelmessig. Opplevde senere smerter ved høyre eggstokk under sex. En gang under et støt fikk jeg akutte, svært kraftige smerter nede i magen på høyre side. Smertene kunne sammenlignes med fødsel, helt forferdelig. Det gikk over etter en time. Ingen blødning. Nå har jeg gått på Cerazette i ca. et halvt år, mensen var med det første regelmessig, men nå har jeg begynt å få uregelmessige, rike blødninger. Jeg må bruke bind, og blødningene kan vare fra noen dager opp til en uke. Vi har nå lagt merke til at disse blødningene kommer etter sex. Er ikke til å ta feil av, blødningene kommer dagen etterpå. Hva kommer dette av? Jeg synes gynekologiske undersøkelser er svært ubehagelige og ønsker å få svar på om dette burde sjekkes ut eller om dette kan ha normale årsaker før jeg evt. blir undersøkt. Har aldri tatt celleprøve, hatt kun 1 partner i 10 år. Kan også nevne at jeg det siste halvåret har fått sterkt utbrudd med acne. Har tatt blodprøver for å sjekke hormoner, disse var normale.

Kvinne 25
Svar

Her er det forskjellige ting å ta tak i, jeg tar dem ett etter ett.

 • Det som skjedde i forbindelse med fødselen har ikke betydning for de senere blødningsproblemene.

 • De smerter du merket på høyre side i forb. med samleie kan ha vært at du var ved eggløsningstidspunktet og det kom ruptur av en eggløsningscyste. Det kan gi sterke, men kortvarige smerter. Nå bruker du Cerazette som hindrer eggløsning, så det burde beskytte mot gjentakelse. 

• Blødninger etter samleie betyr oftest at blødningen kommer fra livmorhalsen. Vanligste forklaring er at det foreligger en godartet forandring som betegnes ‘ektopi’ hvor det er rikelig med kjertler og blodkar på ytre del av livmorhalsen. Disse blodkar kan briste ved trykk, som ved samleie. Det kan også være andre forandringer som polypper, de er nesten alltid godartede, men bare ved en gynekologisk undersøkelse kan man utelukke ondartede forandringer. Du er nå 25 år og det er i den alder man starter med å ta celleprøver hvert 3. år inntil du blir 70 år. Det bør gjøres uansett hvordan ens seksualliv har vært. 

• Så beskriver du at du har fått akne. Det er sannsynligvis en bivirkning av Cerazette. Du har fått tatt hormonprøver, skriver du. Hvis prøvene ble tatt mens du brukte Cerazette, så kan de være vanskelige å tolke. 


Alternativ prevensjon, hvis du ønsker det, kan være en p-pille som motvirker de mannlige hormoner som anses ansvarlige for akne. Det kan f.eks. være p-piller som inneholder østrogen og drospirenon.  

Så mitt råd er at du bør få utført en gynekologisk undersøkelse med celleprøve. Det er en billig ‘livsforsikring’ mot livmorhalskreft, og prøve bør tas uansett om du er vaksinert mot HPV, viruset som er årsak til livmorhalskreft.  

Det ble mye om kreft, og det er ikke for å skremme deg, for jeg tror ikke at det er årsaken, men du har et symptom som bør utredes.  

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-